Teaterbyggnaden kan snart vara ett minne blott. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Historisk teaterbyggnad ska rivas

"Vi har gjort allt vi kan"
1:32 min

Teaterbyggnaden i folkparksområdet i Växjö får rivas. Det beslutade byggnadsnämnden i Växjö i onsdags kväll.

– Vi har gjort allt vad vi kan för att hitta en lösning för byggnaden. Till och med fastighetsägaren har varit beredd att betala för att få den flyttad. Men då måste det finnas någon som vill driva en verksamhet i den, och det har vi inte kunnat hitta någon, säger Nils Fransson, ordförande i byggnadsnämnden i Växjö.

Det enhälliga beslutet i byggnadsnämnden blev att bevilja rivningslov för teatern. Sedan tidigare finns det tankar på att bygga på området. En detaljplan väntas vara klar till våren.

– Det är ju ett ganska stort område som ligger ganska centralt så det är viktigt att man bygger rätt tätt. 200 bostäder kan det nog bli där uppe, säger Nils Fransson.

Redan nu har det kommit protester från närboende, bland annat har man framfört farhågor för att trafiksituationen ska bli problematisk. Tanken på ett tätbebyggt område har också mötts av protester. Men Nils Fransson avfärdar kritiken.

– Det kvittar ju nästan vad man bygger så blir det protester. Det här området ligger så centralt så att stycka av det till några villatomter är inte realistiskt. Man måste nyttja det bättre, säger Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".