Ett av landets alla platser som skräpats ned. Foto: Leif Holmström
Kronoberg

Få bötfällda för nedskräpning

1:33 min

I drygt två år har polisen kunnat ge böter för nedskräpning. Men än så länge har bara 17 böter delats ut i Kronoberg. Anna Linusson, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent, är kritisk till att polisen inte använder lagen oftare.

– Jag tror att många som bor i Kronoberg skulle kunna gå ut och hitta 17 personer som slänger skräp på en förmiddag. Och det är alltså så många böter som har delats ut på drygt två år. Det blir lite fjuttigt och då får det ju inte direkt någon avskräckande effekt, säger Anna Linusson.

Polisen har kunnat dela ut böter för nedskräpning sedan i juli 2011. Det handlar om en bot på 800 kronor. Men det har alltså bara skett 17 gånger i Kronobergs län.

Anders Karlsson, närpolischef i Ljungby, säger att det mesta skräpet som polisen ser är flaskor och burkar i centrum under helgerna. Men långt ifrån alla som kastar flaskor och burkar får böter eftersom polisen inte har börjat tillämpa lagen fullt ut, säger han.

– När patruller råkar hamna i en situation när man ser någon skräpa ner så har man kunna använda böterna som ett hot att få dem att plocka upp. Men är man inte samarbetsvillig så får man böter, säger Anders Karlsson.

Och frågar man Ljungbybon Katarina Jensen, tycker hon att lagen inte gjort någon skillnad. Hon ofta ser mycket skräp.

– Jag tycker det är jättedåligt. Kan vi städa hemma så kan vi lika gärna städa upp efter oss när vi slänger skräp ute, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista