Christopher Wackfelt med jämthunden Aila och american foxhounden Raia. Foto: David Carr/P3 Nyheter
SVERIGE

Allt fler unga vill bli jägare

1:30 min

Förra året kunde Sveriges Radio berätta att det blir fler och fler unga jägare i skogen. Och även i år har trenden ökat.


Christopher Wackfelt  lever för jakten, berättar han, när han går ut med sina två jakthundar utanför hans röda hus som ligger på landet några mil utanför Piteå.

Han säger att han flyttade hit för två år sen, dels för att det var billigare att få jaga på andras marker här uppe och dels för att det var lättare att ta sig in i nya jaktlag än var det var på västkusten.

– Jag hoppade på det tåget. Packade in hundar, lite kläder och flyttade upp, säger han.

Christopher är en av
alla jägare mellan 19 och 30 som har blivit en vanligare syn i skogen.
Förra jaktåret var det över 25 000, och i år har det ökat till över 27 000 som har löst ut jaktkort från Naturvårdsverket, alltså det bevis som man inför varje år måste ha för att ha rätt att jaga.

Christopher jobbar också på en jakt- och friluftsbutik där han träffar många av de nya unga jägarna, och han märker skillnader mellan unga och äldre jägare. De yngre är mer känsliga för trender, tror han.

– Man kommer in och köper det senaste geväret och senaste jaktkläderna. Många köper en hund innan de ens har köpt ett gevär, säger han.

Han tror också att yngre, generellt sett, inte är lika intresserade av kött som de äldre.
– Det är för att vara med i gemenskapen och få vara med ut och jaga, säger han.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se


Vad tror du ökningen av unga jägare i skogen beror på? Kommentera gärna!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista