Helgasjön vid Evedals camping. Foto: Marina Eliasson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Växjö kommun fortsätter kampen om omdiskuterade stugor på Evedal

1:31 min

Växjö kommun går vidare till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, i tvisten om campingstugorna på Evedal. Kommunen befarar att stugorna kommer att användas som ett permanent boende, men varken Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen har ställt sig bakom kommunen.

– Vi måste driva detta så långt vi kan och få frågan prövad helt enkelt, säger Nils Fransson, ordförande i byggnadsnämnden i Växjö.

Frågan gäller ett antal planerade campingstugor på Evedal, ett område som är detaljplanlagt för bland annat campingstugor. Kommunen vill stoppa planerna. Anledningen är att stugorna är tänkta att säljas till privatpersoner som, när de inte använder stugan, kan hyra ut dem. Men kommunen är rädd för att stugorna i praktiken ska fungera som sommarstugor eller till och med permanent boende och att området ska privatiseras - och det strider mot detaljplanen, menar Nils Fransson.

– Vårt argument är ju att man bildar någon sorts privat boförening eller säljer till privatpersoner och det var inte det som var tanken med detta.

Länsstyrelsen upphävde kommunens beslut att säga nej till stugorna med argumentet att området är vikt för bland annat campingstugor och då kan man inte hindra att dessa byggs - skulle det sedan i efterhand visa sig att stugorna används på ett sätt som inte överensstämmer med detaljplanen så är det kommunens sak att agera, men först då.

Kommunen överklagade till Mark- och miljödomstolen som gick på Länsstyrelens linje - och nu vänder sig alltså byggnadsnämnden till Miljööverdomstolen. Men Nils Fransson har inte stort hopp om att få rätt.

– Vi har inte stor chans att vinna, det inser jag, men vi måste försöka.

Fler artiklar om stugorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista