1 av 2
Annika Ström och Idman Hashi. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Tjejerna på bollen vid sommarens fotbollsskola. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
Växjö

Fotbollsfest ska få fler tjejer att idrotta

1:20 min

Tjejer på Arabyområdet i Växjö idrottar mycket mindre än tjejer i andra bostadsområden i Växjö. För att ändra på det hölls i somras en fotbollsskola på Araby för bara tjejer, och den blev så populär att den fick förlängas från två dagar till två veckor. Och i dag följs fotbollsskolan upp med en fotbollsfest för bara tjejer på Araby Park arena.

– Det kommer att vara föreläsningar och vi kommer spela lite fotboll och testa på, och sedan kommer vi att ha en pizzakväll, säger 19-åriga Idman Hashi som är en av dem som är med och arrangerar fotbollsfesten.

Enligt den senaste ungdomsenkäten som gjorts i Växjö kommun idrottar tjejer som bor på Araby betydligt mindre än tjejer i andra bostadsområden i Växjö. I enkäten svarade 15 procent av tjejerna på Araby att de idrottar inom en förening - och det kan jämföras med 42 procent av tjejerna i övriga områden. Även när det gäller idrottande utanför klubbar var siffran för Araby betydligt lägre än i övriga delar av Växjö.

När det gäller killar så idrottar killarna på Araby i ungeför lika stor utsträckning som killar i andra områden.

– Vi kan bara spekulera i vad som är orsaken och det är därför vi gör det här också. Vi vill prata med tjejerna och höra varför de inte idrottar så att vi kanske kan ändra på det. Tjejerna kan ju känna att de inte riktigt får samma möjligheter som killarna och därför är det ju viktigt att vi försöker skapa förutsättningarna för att tjejerna kan idrotta på sina villkor, säger Annika Ström som är med och arrangerar dagens fotbollsfest på uppdrag av Växjö kommun.

– Det är jätteviktigt för oss tjejer, och vi vill ju att tjejerna ska synas lika mycket som killarna. Att vi tjejer har någonting att göra också och inte bara killarna, säger Idman Hashi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista