Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
VECKANS KRÖNIKA

Varför reagerar inte Katarina Brännström (M)?

4:57 min

Riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) från Växjö tycker att det är fel att stänga ner den privata internatskolan Lundsberg. För det som pågår där pågår på så många andra skolor också skriver hon på Twitter. Och jag ställer därför frågan – varför har du inte reagerat på det? Varför har du inte skrikit, slagit näven i bordet och begärt inspektion på varje skola där du vet att systematiskt våld pågår mellan elever?

Veckans krönika handlar om att ha fokus på rätt fråga. Välkommen in.

Veckans stora snackis bland nyheter är den om Lundsberg. Skolan där våld och mobbing kallas kamratfostran i var mans mun och där det av utomstående skämtas kring orden stryk och strykjärn. Förlåt mig. Men jag ser inte det roliga.

När Skolinspektionen sedan tar beslutet att stänga ner  skolan tillfälligt så kommer reaktionerna. Från alla håll. Bland annat från vår riksdagsledamot Katarina Brännström (M). Hon hänger på Richard Herrey som tycker att det måste väl finnas andra sätt att lösa problemen på Lundsberg än att stänga skolan. Katarina Brännström håller med, det finns många andra skolor enligt henne där liknande förekommer.

Jag blir förvånad över detta och ställer frågan; om du Katarina Brännström vet att detta händer på andra skolor varför har du då inte reagerat? För oavsett vilken skola vi pratar om så är det uppseendeväckande om det pågår en systematisk grov misshandel och en riksdagsledamot som du vet om det och inte skriker högt.

Vidare i Twitterflödet skriver hon att det är bara att googla så hittar man detta. Jag ställer samma fråga som andra gjorde, vad ska jag googla på för att hitta bevis på att denna typ av misshandel finns på många andra skolor?

Katarina Brännström fäller också kommentaren på Twitter; Nu har vänstern och media fått rätt om sitt hatobjekt. Till den kommentaren har jag följande frågor: Vad har vänstern och media fått rätt om? Sedan undrar jag om Katarina Brännström på allvar tror att media skulle ha rapporterat på ett annorlunda vis om det hade handlat om exempelvis Katedralskolan i Växjö? Om det skulle ha kommit fram att elever på Katedralskolan skulle ha misshandlat andra elever med strykjärn eller som det kommit fram tidigare att man kört upp ett kvastskaft i analen på en elev. Hur tror hon att vi skulle rapporterat då? Om Växjö kommun blivit tillsagda vid ett flertal tillfällen att ta tag i detta problem, men inte lyckats. Hur tror du att medias rapportering skulle varit annorlunda än den vid Lundsberg?

Katarina Brännström skriver vidare att det är synd om de oskyldiga eleverna som nu blir utan skola. Jag hoppas att de eleverna känner något annat. Att de känner lojalitet mot alla elever som under årens lopp blivit utsatta för en fruktansvärd mobbing och misshandel. För självklart är det så att majoriteten av de som går eller har gått på Lundsberg inte själva blivit utsatta rent fysiskt för detta. Men de borde känna medmänsklighet och som sagt, lojalitet med sina skolkamrater. Jag skulle kunna ta liknelsen att även om jag inte blivit utsatt för våldtäkt så vill jag ju självklart att man ska jobba så hårt som möjligt för att minska antalet våldtäkter på andra.

Jag blir ledsen över att fokus flyttas från det som har hänt under så lång tid för många elever på Lundsberg till att det blir en  klassfråga. Och det från flera håll. Många har raljerat över att rektorn var ute och jagade ripa. Och då vill jag bara skrika: HÅLL FOKUS. På samma sätt som jag vill skrika till Katarina Brännström när hon gör detta till en vänsterfråga.

Det är väl ingen som har sagt att det inte ska finnas privata internatskolor. För problemet är ju inte själva skolorna. Problemet är att det är mycket svårare att granska en privatskola än en kommunal skola. Det tar inte tre månader för dig som riksdagsledamot att få tillstånd att komma på besök till Katedralskolan. Dit kan du gå vilken dag du vill. Och öppenheten gör det svårare för sjuka kulturer att ta fäste. Och då Katarina Brännström – hjälper det inte ens att googla.

Vad tycker du om detta, har Katarina Brännström rätt när hon säger att detta händer på många andra skolor, är det rätt att stänga ner skolor på detta sätt?

Hör av dig så mycket du vill, till mig Elisabeth Anderberg på 0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista