Var uppmärksam på mobilladdare som sticker ut, säger Elsäkerhetsverket. Myndigheterna varnade för de här laddarna 2012. Foto: Elsäkerhetsverket / Scanpix.
SVERIGE

Var tredje elpryl är farlig

0:55 min

Elsäkerhetsverket varnar för farliga elprylar som säljs på nätet, som mobilladdare eller lampor. Var tredje produkt som myndigheten testar får försäljningsförbud.

–  Det är produkter som man kan handla på nätet utanför EU. Vi har sett att det är allvarliga elsäkerhetsproblem med dem, säger Martin Gustavsson som är inspektör på Elsäkerhetsverket.

Martin Gustavsson säger att du som konsument får vad du betalar för. En produkt som är billig, och som inte är märkt, är i regel en farlig produkt.

– Några ledlampor vi köpte är helt livsfarliga. De har spänningsförande delar som kan ge en elchock och leda till döden.

Han nämner också mobilladdare från Apple, HTC och Samsung. Där ska man vara extra noga med vad man köper. Ett tips är att vara extra kritisk om färgen sticker ut.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sverigesradio.se

Har du haft elprylar som visat sig vara farliga och som du vill varna andra för? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista