Flickan stod åtalad för att ha spridit en nakenbild på en skolkamrat via sociala medier. Foto: Scanpix
Växjö

Frias från förtal efter nakenbild på nätet

En 16-årig flicka från Växjö som stått åtalad för att ha spridit en nakenbild på en skolkamrat via sociala medier friades av Växjö tingsrätt i dag. Tingsrätten anser att det flickan gjort inte räcker för en fällande dom och ogillade åtalet.

Den 16-åriga flickan erkände under rättegången i förra veckan att hon laddat upp en bild på nätet där en 13-årig skolkamrat står naken i bara trosorna. 13-åringen hade själv tagit bilden och skickat till en före detta pojkvän, men 16-åringen har inte velat berätta hur hon i sin tur fick tag på bilden.

Bilden spreds via bland annat Facebook och cirkulerade bland eleverna på flickornas skola, och den 13-åriga flickan for mycket illa av att ha blivit uthängd. 16-åringen har förhör sagt att hon gjorde det för att hämnas på den andra flickan och hon åtalades för förtal. Men i dag friades hon av Växjö tingsrätt.

Bilden som las ut visar bara delar av den 13-åriga flickans ansikte och 16-åringen hade inte skrivit något om vem som var på bilden. Och det menar tingsrätten gör att hon inte kan fällas för förtal.

Den 13-åriga flickan hade även begärt skadestånd för kränkning och sveda och värk, men även den delen ogillas av Växjö tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista