Serverad alkohol på en av landets restauranger. Foto: Anders Wiklund//Scanpix.
KRONOBERG

Alkoholbyråkratin kräver samverkan

1:38 min

Krögare i Växjö betalar mer än dubbelt så mycket för ett serveringstillstånd än krögare i Lessebo och Uppvidinge. Det visar en granskning som nyheterna gjort. I Växjö får restaurangägarna betala 8500 kronor och i Uppvidinge och Lessebo 3500 kronor.

– Det ser mycket ut, en skillnad på 5000 kronor. Det är lustigt, säger Dan Ronefors som är delägare till en restaurang i Växjö.

Det är kommunerna som avgör om en restaurang ska få ett permanent serveringstillstånd eller inte.

– Det går inte att driva en restaurang utan ett serveringstillstånd, säger Dan Ronefors.

Det är kommunfullmäktige som bestämmer avgiftsnivån för det permanenta serveringstillståndet. För en restaurang rör det sig om en engångskostnad. Sedan tillkommer avgifter för den årliga tillsynen.

Benny Johanson, moderat ordförande i nämnden för arbete och välfärd, försvarar kommunens höga avgifter som enligt honom enbart täcker kostnaden för tillsynen.

– Skulle vi sänka avgifterna skulle det bli en sämre kontroll och tillsyn och det skulle krögarna själva förlora på, säger Benny Johansson.

I både Lessebo och Uppvidinge kommuner där serveringstillståndet endast kostar 3500 kronor för man nu en diskussion om en eventuell höjning.

Kommunerna i länet har sedan en tid inlett samtal om att öka samarbetet. Det skissas på en gemensam organisation för att underlätta arbetet med alkoholtillstånden.

– Den här verksamheten kräver specialister och en liten kommun med få tillstånd kan näppeligen avsätta en hel tjänst för att hantera det här. Då är det enklare att man samverkar med en större kommun som Växjö. Jag tror att vi kommer att vara klart positiva till ett samarbete, säger Benny Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista