1 av 2
2 av 2
Maria Sundell Isling. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Konkurrensverket kan ta tekniska förvaltningen till domstol efter slarv för miljoner

Isling: "Vi känner oss lättade"
1:24 min

Tekniska förvaltningen i Växjö har gjort inköp vid sidan om upphandlingslagstiftningen för 40 miljoner kronor under förra året fram till mars i år. Det konstaterar Konkurrensverket som nu flaggar för att gå till domstol för att begära 325 000 kronor i upphandlingsskadeavgift från Växjö kommun.

Maria Sundell Isling är förvaltningschef på tekniska nämnden och hon är lättad över att det inte blev mer pengar.

– Vi kanske trodde att det skulle bli mer så vi känner oss lättade till viss del, säger hon.

Konkurrensverket kommer med all sannolikhet att gå till domstol med fem av tekniskas avtal med privata entreprenörer under den perioden. Det är i så fall första gången någonsin som Konkurrensverket går in med fem ansökningar om upphandlingsskadeavgift mot en och samma kommun och de pekar i sina ansökningar på systematiska brister på förvaltningen.

Det var efter P4 Kronobergs avslöjande i vintras om anläggningschefens mångmiljonaffärer utan upphandling som Konkurrensverket beslutade sig för att inleda en granskning av hela förvaltningen.

Konkurrensverket har hittat ett 60-tal kontrakt till ett värde av 40 miljoner kronor där man rundat upphandlingsreglerna under det senaste året och på fem av tekniskas sju avdelningar. Man har inte annonserat ut jobben så att alla har haft möjlighet att konkurrera.

– Det här är, som jag hela tiden har sagt, väldigt allvarligt och vi har nu gått in i ett förbättringsarbete där vi ska försöka arbeta på ett helt annat sätt där vi så gott som varje vecka tecknar nya avtal och vi måste bli bättre på det här, säger Maria Sundell Isling, förvaltningschef på tekniska nämnden.

Det är Konkurrensverkets generaldirektör som inom kort kommer att fatta beslutet om att driva det här i domstol.

Granskningen av tekniska förvaltningen

Christer Wånehed Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".