1 av 4
2 av 4
En stillbild av en liggande ko med misstänkt diskbråck som kan ha utsatts för onödigt lidande på gården enligt länsveterinären. Se videon här intill.
3 av 4
Här är kalven som, enligt en tidigare anställd, fick plågas till döds.
4 av 4
Nils Posse (M) äger och driver Bergkvara gård. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Marcus Sjöholm/Sveriges Radio
P4 Kronoberg granskar

Växjös borgmästare Nils Posse anklagas för djurplågeri

2:58 min

Växjös borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Nils Posse, kan ha gjort sig skyldig till flera brott mot djurskyddslagen och djurplågeri. Det visar vår granskning av djurhållningen på Bergkvara gård, den gård som han äger och driver. Bristerna som tidigare anställda vittnar om är så allvarliga att Länsstyrelsen nu kommer att utöka kontrollerna på gården.

Ett av fallen handlar om hur en kalv, vars mamma inte producerade tillräckligt med mjölk, fick plågas till döds i en hage i våras.

– Kalven fick ersättning till det datum som han hade bestämt att de skulle ut på bete och då åkte de bägge två på bete och det gick bra en vecka ungefär och sen såg vi hur han låg och flämtade, den här kalven, han mådde inte bra. Då kontaktade vi Nils och sa att vi borde nog ta hit en veterinär eller till och med avliva kalven men då bara i princip skrattade han och sa att han hade sett det och att hoppet var ute för kalven och att det inte var mycket att göra. Sen två dagar efter var kalven död på betet så han fick i princip plågas ihjäl och självdö, säger en tidigare anställd.

Det här är bara en av flera historier om missförhållanden på Bergkvara gård. Länsveterinär Fredrik Holm har tagit del av hela vårt material i den här granskningen och han ser i det flera fall av misstänkta brott mot djurskyddslagen och djurplågeri.

– Det kan finnas en misstanke om brott, ja. Utifrån vittnesmålen har det framkommit att det finns stora brister i djurhållningen, säger Holm.

Länsstyrelsen kommer nu också att agera med utökade oanmälda kontroller framöver.

– Det lutar åt det, ja, att vi är tvungna att göra det. Vi måste själva kunna verifiera de här bristerna och då kan vi också besluta om förelägganden eller i värsta fall omhändertaganden av djur och djurförbud och även anmäla det till åklagare om misstanke om brott mot djurskyddslagen alternativt brottsbalken, alltså djurplågeri, säger Holm.

Ett annat av de fall som Fredrik Holm tittat på som han säger kan handla om misstänkt djurplågeri är en ko som en tidigare anställd berättar om som inte kunde gå.

– Kon ligger ner och dricker och en frisk ko står ju upp och dricker. Sen finns det ju tecken på ohälsa i bakdelen på kroppen genom att när hon ligger ner så ligger hon inte på ett sådant sätt med bakbenen som kor brukar göra, med bakbenen lite böjda, utan bakbenen ligger utsträckta rakt fram, säger Holm.

Såhär säger en tidigare anställd om kon:

– Hon måste ha haft diskbråck eller något, vi får som sagt göra våra egna bedömningar för vi fick ingen veterinär, för hon kunde inte gå utan hasade sig fram. Sedan åkte hon ut på bete, med vattnet på andra ändan av hagen. Hon kom ju inte åt vattnet märkte jag rätt fort för hon orkade inte gå så långt. Då låg hon ner i värmen, det var ju väldigt varmt i sommar, och då gick jag fram med 20 liters-hinkar till henne och då dök hon ner med mulen i vattnet och drack upp två sådana här spannar nästan utan att lyfta mulen.

Sa Nils någon gång åt dig att du måste vattna kon?

– Nej, nej. Han hade ett ställe där vattnet stod och där skulle det stå. Det tog sådan tid för henne att flytta sig i och med att hon fick hasa sig fram och det var bara knotor och skinn i bakdelen på henne i och med att hon aldrig kunde röra sig, så hon måste ha mått rätt dåligt med.

Men Nils Posse själv slår ifrån sig alla anklagelser om att djur skulle ha farit illa på hans gård.

– Det här är ju bara förtal och elaka påståenden av kanske någon hämndlysten, inte vet jag. Men felaktiga påståenden är det i alla fall.

Hur tycker du själv att djuren har behandlats på gården under våren och sommaren?

– Mycket väl, de mår väldigt bra här.

Hela granskningen och en längre intervju med Nils Posse kan du höra i Eftermiddag i P4 efter klockan 15. Vi uppdaterar även här på webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista