1 av 5
Här är en stillbild från videon, som du kan se här intill, av kon nummer 0378 som enligt länsveterinären kan ha utsatts för onödigt lidande.
2 av 5
Denna kalv, som fick självdö i hagen, ska enligt tidigare anställda ha dumpats i skogen på order av Nils Posse efter att öronmärkningen skurits bort.
3 av 5
Med hjälp av öronmärkningen du kan se på bilden kan vi bekräfta att den inte längre finns kvar på gården. Kalvens nummer var 5927.
4 av 5
Kalven, alltså nummer 5927, har blivit utregistrerad med den ovanliga koden UUSN - försvunnen. Du ser beteckningen inringat till höger i bild. På listan ser du även nummer 0378 som är kon med misstänkt diskbråck. Även hon har utregistrerats som försvunnen.
5 av 5
En inzoomning av öronmärkningen.
P4 KRONOBERG GRANSKAR

Tidigare anställda: Kalvar sprättades för korparna på Bergkvara gård

2:09 min

Enligt Jordbruksverkets register har nötkreatur försvunnit från Bergkvara gård. Men tidigare anställda säger att de vet vart flera av djuren har tagit vägen. De fick nämligen order av ägaren, Nils Posse, att skära bort öronmärkningen som visar vilken gård djuret tillhör, och sedan dumpa dem.

– Bland annat har jag varit med om att köra ut tre döda kalvar som har dött. Efter att man tagit bort nummerlapparna på dem så har man kört ut dem i skogen varav den ena kalven var i maj någon gång, säger en tidigare anställd. 

– Öronmärket skars av kalven och sedan lämnades han i skogen. Den skulle snittas så korparna skulle få lite hjälp, det var det enda man skulle göra i skogen, berättar en annan tidigare anställd.

Hur många kan det ha handlat om under din tid vid gården? 

– Åtminstone tre kalvar.

I två av de här tre fallen så hittar vi kalvarna som ska ha sprättas för korparna i nötkreaturregistret. I det första fallet ska det ha handlat om en dödfödd kalv som aldrig blev registrerad. Men båda kalvarna som blivit märkta finns mycket riktigt inte kvar på Bergkvara gård.

De har fått den ovanliga koden UUSN - försvunna. Och det är dem inte ensamma om. För av de totalt sju nötkreatur som i år lämnat gården enligt registret så har sex fått just den koden. Och att det är så många är anmärkningsvärt, säger länsveterinär Fredrik Holm.

– Ja, det är ovanligt att man använder den här koden UUSN där det inte anges var de har gått någonstans. Den ska ju användas i undantagsfall, säger Holm.

Vad kan syftet vara tror du? Bevisligen har ju åtminstone två av de här sex som har blivit markerade som UUSN dumpats i skogen. Vad kan syftet vara med att sätta den koden?

– Syftet är ju egentligen att det inte finns någon annan kod att sätta. Det är det man tar till när man inte har något annat.

Att lägga ut döda nötkreatur i skogen som de tidigare anställda vittnar om är förbjudet och straffbart, säger Susanne Liljenström, handläggare på Jordbruksverket.

– Inte i någon del av Sverige får man lägga ut döda nötkreatur i naturen på det här sättet. Det finns ju en lagstiftning som reglerar det här så det kan bli böter, säger hon.

Nils Posse förnekar att djuren på Bergkvara gård behandlats på det här sättet. En längre intervju med honom och hela den här granskningen kan du höra i Eftermiddag i P4 med start efter klockan 15. Vi uppdaterar också här på webben.

Växjös borgmästare Nils Posse anklagas för djurplågeri

Nils Posse (M) äger och driver Bergkvara gård. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Marcus Sjöholm/Sveriges Radio

Växjös borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Nils Posse, kan ha gjort sig skyldig till flera brott mot djurskyddslagen och djurplågeri. Det visar vår granskning av djurhållningen på Bergkvara gård, den gård som han äger och driver. Bristerna som tidigare anställda vittnar om är så allvarliga att Länsstyrelsen nu kommer att utöka kontrollerna på gården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista