1 av 6
Khadar med familj. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 6
Huset där familjen bor i en lägenhet. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 6
Köket i lägenheten. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
4 av 6
Familjens sovplatser. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
5 av 6
Garderob för nio personer. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
6 av 6
Benny Johansson, Växjö kommun. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
KRONOBERG

Anhöriginvandrare bor fortfarande trångt

2:06 min

I början av året berättade vi om bostadsbristen för anhöriginvandrare i länet som gjorde att man var tvungen att tränga ihop sig i små lägenheter. Situationen ser inte annorlunda ut nu.

P4 Kronoberg har ring runt till de fyra kommuner i länet som tagit emot flest anhöriginvandrare. Vi har tidigare berättat om att anhöriginvandrare tvingas bo trångt. Särskilt mycket tycks inte ha förändrats.

Familjen Adam Ali från Somalia bor nio personer i en etta i Alvesta, och det är trångt att bo på 35 kvadratemeter som är tänkt för en person, berättar pappan i familjen Khadar Adam Ali.

– Nio personer bor här, en person här vore bra. När man kommer hela familjen blir det mycket problem, säger han.

I Alvesta har de ett integrationsprojekt som heter somALia i ALvesta som arbetar med att underlätta bosättningen för nyanlända anhöriga somalier. De hjälper till med kontakten både med bostadsbolag, men även skola. Även i Växjö finns ett liknande projekt som kallas för Landningsbanan.

Som anhöriginvandrare kommer man till Sverige om man har någon anhörig med uppehållstillstånd. Våren 2012 kom en dom i Migrationsöverdomstolen som gjorde det lättare för bland annat somalier att återförenas med familjemedlemmar i Sverige.

Efter domen kunde man använda sig av DNA-prov som bevis till släktskap här i Sverige istället för de ID-handlingar från myndigheter i Somalia som Migrationsverket tidigare inte godkände.

Khadar Adam Alis familj kom i juli i år och det till stor lycka.

– När familjen kom grät jag, säger Khadar.

Enligt Migrationsverkets statistik har Kronobergs län under detta året fram till sista juli tagit emot nästan 500 anhöriginvandrare och den större delen, cirka 350 personer, kommer från Somalia och merparten är barn.

Växjö är den kommun som tagit emot flest under året, med lite mer än 250 personer, och efter det kommer Alvesta kommun med 77 personer. Lessebo och Uppvidinge kommuner har tagit emot runt 55 personer var.

Det samtliga fyra kommuner är överens om, och ser som ett problem, är boendesituationen - att man bor trångt.

Benny Johansson som är ordförande för nämnden arbete och välfärd i Växjö kommun säger att situationen är bekymmersam och det de gör är att försöka ge hjälp och stöd till bostad, men han menar även att man har ett eget ansvar.

I mitten av september ska Benny Johansson träffa bostadsbolag för att diskutera den här frågan.

– Man måste fördjupa samverkan ytterligare med bostadsbolagen, man måste också titta på hur ser det ut runt omkring oss kanske vi ska säga, tyvärr så har vi inget boende i Växjö kommun, berättar Benny Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista