Lessebo

37-åring döms till flerårigt fängelsestraff

Det blir fyra och ett halvt års fängelse för den 37-årige man som begick flera brott i Lessebo i början av juni i år. Han döms för misshandel, olaga hot, våldtäkt och rån. Han ska dessutom betala drygt 170 000 kronor i skadestånd.

Den 37-årige mannen, med ett redan gediget belastningsregister, såg till att utöka det ytterligare i Lessebo i början av juni i år.

Det var på nationaldagen som polisen grep mannen, misstänkt för en mängd brott som han ska begått under samma dag. Dessutom anmälde en kvinna att hon blivit våldtagen av mannen en dag tidigare.

Natten mellan den 4-5 juni knackar mannen på hemma hos kvinnan. Han blir insläppt och börjar då dra kvinnan i håret, slå henne och våldtar sen henne i en timme samtidigt som han säger att han ska döda henne. Han använder även olika tillhyggen vid våldtäkten - en marmorhållare och en hushållspappersrulle.

På nationaldagen, den 6 juni, kommer 37-åringen tillbaka och misshandlar kvinnan med flera knytnävsslag i ansiktet.

Samma dag är det flera i Lessebo som drabbas av 37-åringens framfart. Han hotar en 80-årig kvinna till livet och rånar henne på mobiltelefonen när hon sitter i sin trädgård. Och en manlig bekant hugger han i ryggen med en skruvmejsel.

37-åringen nekar till allt han åtalats för. Tingsrätten skriver i domen att samtliga åtal i huvudsak bygger på målsägarnas berättelser, men att de samtidigt stöds av utredningar.

Mannen förekommer sedan tidigare under 16 avsnitt i brottregistret. Något som uppmärksammats här i Kronoberg var bland annat när han dömdes till fängelse för bland annat sexuellt ofredande i Hovmantorp 2009, där han ska ha fört upp en grillgaffel i en kvinnas underliv. Han är också tidigare dömd för mord på en äldre kvinna i Ängelholm på 1990-talet.

Nu döms han av Växjö tingsrätt till fyra och ett halvt års fängelse och skadestånd på drygt 170 000 kronor för våldtäkt, misshandel och rån. Han döms också för olaga hot efter att ha hotat en undersköterska på Skånes universitetssjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista