1 av 2
Från skorstenen bredvid Volvo-skylten ska metalldammet ha kommit. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 2
Platschef Jörgen Sjöstrand pekar ut skador. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
BRAÅS

Runt 500 bilar på parkering skadade av metalldamm

1:25 min

Omkring 500 bilar som stått parkerade på Volvo Braås parkering har skadats av metalldamm som läckt ut från fabrikens blästringsanläggning.

Efter det att läckan upptäcktes synade Esbjörn Fritzell sin bil.

– Det sitter som små etsade metallpartiklar i lacken, min bil klarade sig ganska bra. De som stått med sina bilar i vindriktningen har fått mest skador, säger Esbjörn Fritzell.

Det var för två veckor sedan som man upptäckte att många bilar på parkeringen utanför fabriken var alldeles prickiga. Snabbt förstod man att det måste komma från bläsringsanläggningen och man hittade sedan orsaken i ett felmonterat filter i en skorsten.

– På de vita bilarna ser man det tydligt när de små järnpartiklarna rostat, säger Esbjörn Fritzell.

Lacken på bilarna är inte förstörd. Det går att polera bort, men det tar upp till en dag att polera en bil säger en bilrekonditioneringsfirma som P4 Kronoberg har varit i kontakt med. Det kan kosta omkring 3500 kronor per bil att åtgärda.

Vad stannar då slutnotan på? 

– Det är en sak mellan oss och försäkringsbolaget men vi har själrisker som reglerar detta, säger platschefen Jörgen Sjöstrand.

En bilrekonditioneringsfirma i Växjö som nyheterna har varit i kontakt med säger att de nu har en poleringskö på två månader. Den som inte vet hur bilar som är nedsmutsade med metalldamm ska poleras bör helst låta bli råder man drbbade bilägare. Risken är stor att man repar lacken om man gör fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista