Södra saknar dispens men använder sig ändå av baltiska lastbilar

Skogsminister Ulrika Messing kommer ge dispens för baltiska timmerbilar att köra stormfälld skog. Men trots att dispenserna inte är klara så använder sig Södra skogsägarna redan av lastbilar och chaufförer från Baltikum.

Flera chaufförer som Sveriges Radio Kronoberg varit i kontakt med säger att Södra Skogsägarna använder sig av lastbilar och chaufförer från Baltikum.

Enligt Södra Skogsägarna behövs hjälp från utlandet för att klara virkestransporterna. Men för att ett företag från Baltikum ska få köra i Sverige måste regeringen ge dispens från de så kallade övergångsreglerna som gäller till och med maj nästa år för de nya medlemmarna i EU. På måndagseftermiddagen kom beslutet från skogsministern Ulrika Messing om att företagen kommer få dispens.

Men efter stormen har flera svenska åkare sett hur baltiska timmerbilar kört virke och följt ett av Södras arbetslag. På måndagen sågs en i Agunnaryd och enligt en åkare är en av de lastbilar som var i Agunnaryd på måndagen i så dåligt skick att den inte skulle gå igenom en svensk besiktning.

Bilarna ska också ha lämnat timmer på Södras bruk i Mörrum. Men när Sveriges Radio Kronoberg ringer upp transportområdeschefen där, Calle Nordqvist, vill han inte kommentera de baltiska bilarna.

Sveriges Radio Kronoberg har under måndagen sökt Olle Ankarling, på Södra i Växjö, för en kommentar men han har inte gått att nå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".