Hör länsveterinär Fredrik Holm

6:08 min

I det material vi har fått fram i vår granskning säger sig länsveterinär Fredrik Holm se flera fall av misstänkta brott mot djurskyddslagen och djurplågeri. Här kan du läsa, och lyssna på, hela intervjun med honom.

– Kon ligger ju ner och dricker och en frisk ko står ju upp och dricker. Sedan finns det ju tecken på ohälsa i bakdelen på kroppen genom att när hon ligger ner så ligger hon inte på ett sådant sätt med bakbenen som kor brukar göra, med bakbenen lite böjda, utan bakbenen ligger utsträckta rakt fram, säger Holm.

Vad säger du om behandlingen som de anställda vittnar om när det gäller henne?

– En ko som visar sådana symptom, och så som det beskrivs i intervjun, har ju gått alldeles för länge.

Gör en djurägare sig skyldig till någonting om man låter det gå så länge?

– Ja det kan ju vara misstanke om brott mot djurskyddslagen eller brottsbalken som reglerar djurplågeri men det är åklagare och polismyndigheten som utreder det.

I fallet med kon som inte kunde gå, och som du ser en video av i vår granskning, kan det alltså handla om ett brott mot djurskyddslagen eller till och med djurplågeri. Även i fallet med kalven som fick självdö i hagen kan djurägaren ha gjort sig skyldig till just djurplågeri.

– Det kan finnas misstanke om brott där, ja, det är inte tillåtet att låta djur självdö. Djur kan ju dö utan att uppvisa symptom plötsligt, det är en sak, men djur som visar tecken på symptom och är sjuka ska ges nödvändig vård och det är inte tillåtet att låta dem självdö för då utsätts de för lidande och plågas ihjäl.

Den här kalven är också en av dem som sen enligt tidigare anställda ska ha tagits ut i skogen och sprättats upp för korparna och andra djur också så att de snabbare ska ta hand om den vilket helt strider mot Jordbruksverkets förordningar. Vad tänkte du när du hörde om det?

– Det är inte tillåtet att lägga ut döda nötkreatur i naturen och inte ens gräva ner dem utan de ska gå till destruktion. Det finns ju en lagstiftning som reglerar det som också är straffsanktionerad. Det är inte tillåtet, som sagt, men det är ju också en fråga för åklagarmyndighet och polis i så fall.

Hur vanligt är det att du hör om sådana fall?

– Det händer någon gång då och då men det är inte vanligt utan lantbrukarna vet ju om vad som gäller.

Den här kalven som fick självdö i hagen är ju också en av de nötkreatur som blivit utregistrerade från Bergkvara gård i år som UUSN. Och UUSN är också en kod som satts på sex av de sju kor som fram till den 20 augusti i år avregistrerats från gården. Vad tänker du om att det är så många?

– Ja, det är ovanligt att man använder koden UUSN, utgången utan SE-nummer som det heter, där det inte anges vart de har gått någonstans, det är ovanligt.

Du brukar inte se den så ofta?

– Nej, den ska ju användas i undantagsfall.

Vad kan syftet vara tror du? Bevisligen har ju åtminstone två av de här sex som har blivit markerade som UUSN dumpats i skogen. Vad kan syftet vara med att sätta den koden?

– Syftet är ju egentligen att det inte finns någon annan kod att sätta. Det är det man tar till när man inte har något annat.

Vi hörde om en stark historia om en ko som led oerhört när en kalvning gick fel och som sedan efter en dryg timme ska ha skjutits i ladugården. Är det OK att själv avliva djur på det sättet?

– Ja, det är det om man gör det på ett korrekt sätt med bedövning och avblodning.

I det fallet vi hörde om så tillkallades ingen veterinär berättar tidigare anställda. Borde det ha gjorts utifrån den historien du hörde?

– Ja, åtminstone att man kontaktar veterinär och rådgör med den, ja.

En veterinär på plats hade också kunnat lindra det lidande som kon ska ha utsatts för, för att låta djur lida är inte tillåtet säger länsveterinär Fredrik Holm - som i det material vi fått fram i vår granskning alltså säger sig se flera fall av misstänkta brott mot djurskyddslagen och djurplågeri.

Men Länsstyrelsen kan själva inte agera i fall som ligger tillbaka i tiden, de kan bara gå på det dem ser vid sina egna inspektioner. En enda sådan har gjorts på Bergkvara gård sedan djurskyddet togs över av Länsstyrelsen 2009. Det var i januari i år och då upptäcktes inga brister.

Men utifrån det vi fått fram i vår granskning så säger Fredrik Holm att det inte är otroligt att en åklagare på egen hand skulle kunna inleda en förundersökning mot djurägaren. Och Länsstyrelsen kommer nu också att agera.

– En djurägare som vi får kännedom om kan ha brister i besättning kan få en utökad kontrollfrekvens, att vi åker ut oftare och oanmält givetvis. Det lutar åt det, ja, att vi blir tvungna att göra det, ja. Utifrån vittnesmålen så har det framkommit att det finns stora brister i djurhållningen. Vi måste själva kunna verifiera de här bristerna och då kan vi också besluta om förelägganden eller i värsta fall omhändertaganden av djur och djurförbud, det är de möjligheter som Länsstyrelsen har, och även åtalsanmäla det till åklagare om misstanke om brott mot djurskyddslagen alternativt brott mot brottsbalken, alltså djurplågeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista