Anders Göransson, chef för serviceresor i länet. Foto: Sveriges Radio
KRONOBERG

Regionförbundet ändrar rutiner för färdtjänst till skolan

1:42 min

Regionförbundet södra Småland tar till sig kritiken från Elinborg Karlsson, som hamnat mellan stolarna vad gäller färdtjänsten för sin pojke. Och man ändrar nu rutinerna så att det inte ska hända igen.

– Det är beklagligt att hon har hamnat i den situationen mellan skolan och oss. Men vi har tagit till oss av kritiken och samma dag vi fick samtalet från mamman kontaktade vi gymnasienämnden och vi har nu löst hur det här ska gå till framledes, säger Anders Göransson, chef för serviceresor i länet.

Två myndigheter -  gymnasieförvaltningen och Regionförbundet södra Småland -  har numera hand om färdtjänsten för gymnasieungdomar med funktionsnedsättningar.

Men som vi berättat tidigare har det brustit rejält i informationen till föräldrar om vad som gäller med bland annat egenavgiften för transporterna. Något Elinborg Karlsson fick erfara när hennes son skulle börja på gymnasiet nu i höst och ta sig skolan från Lammhult till Växjö.

Hon tvingades sitta i telefon i flera veckor och bollades fram och tillbaka mellan de båda myndigheterna för få veta vad som gällde. Hon fick bland annat veta att familjen själv hade ansvaret för att skicka fakturan från Regionförbundet för egenavgiften till Växjö kommun.

– Jag bara kände att det knöt sig magen. Det här ska inte jag som förälder behöva reda ut. Det är en självklarhet att det är myndigheterna som ska ordna det här, säger Elinborg Karlsson.

Anders Göransson ansvarig för serviceresorna på Regionförbundet södra Småland medger att rutinerna brustit. Men från och med nu ska inte föräldrar behöva befatta sig överhuvudtaget med betalningsfrågorna säger han. 

– Vi har nu kommit överens med gymnasieförvaltningen om att fakturan aldrig går till föräldrarna utan direkt till gymnasieförvaltningen. Så jag utgår från att ingen ska behöva hamna i samma sits som den här mamman gjorde, säger han.

Föräldrar i kläm om färdtjänsten för barn med autism

Elinborg Karlsson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

Usel information och dålig samverkan mellan Regionförbundet och Växjö kommun. Den kritiken riktar nu Elinborg Karlsson från Lammhult efter att under flera veckor förgäves försökt få reda på vad som gäller för färdtjänsten till och från skolan för hennes pojke som i våras fick diagnosen autism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista