1 av 2
2 av 2
Klassföreståndaren Mikael Bruer på Fagrabäckskolan och biträdande rektor Anders Johannesson. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
SKOLVÄRLDEN

Murarna mellan skola och föräldrar rivs

1:53 min

Nu rivs murarna mellan skola och hem med nya datakommunikationsprogram. Växjö kommuns satsning innebär att 8 000 grundskoleelever och deras föräldrar ska få information om hur barnen sköter sig i skolan.

Klassföreståndaren Mikael Bruer på Fagrabäckskolan i Växjö har gått på kurs och lärt sig använda det nya kommunikationsprogrammet.

– När allting finns i ett system så kommer det i praktiken bara bli att klicka på ett fält med texten "vald elev och valt arbetsområde" och informationen matas då in i systemet om hur det har gått för respektive elev.

Så föräldrarna ska med det här datasystemet kunna följa hur det går för deras barn dag för dag?

– Ja, det är en förhoppning, säger Mikael Bruer.

På en skolgård träffar vi några elever som har olika åsikter om det här datasystemet.

– Det är ingen fara, mina föräldrar vet ändå hur det går för mig i skolan.

Men en pojke, som är på väg in till gymnastiken, pekar neråt med tummen.

– Nej, jag tycker inte att det är bra att de så direkt via datorn får reda på hur det går för mig i skolan.

Flera skolor runt om i Kronobergs län länet jobbar redan i dag med liknande kommunikationsprogram som Växjö kommun nu satsar på. Först ska lärarna på grundskolorna i Växjö lära sig hantera programmet. När det är klart ska elever och föräldrar kunna logga in.

Hur ska man då skydda den informationen som skrivs in så att inga obehöriga går in och läser? Det kan röra sig om känslig information om sjukdom, anmärkningar och goda och dåliga omdömen.

– Det ska den här säkra inloggningen garantera. Sedan är det alltid så att när man har att göra med ett dataprogram kan det ske fel eller misstag, säger Anders Johannesson, biträdande rektor på Fagrabäcksskolan i Växjö.

– Risken är större att informationspapper från skolan i ryggsäckar och väskor kommer på rymmen än att informationen i det här dataprogrammet kommer fel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista