Jonna Nilsen för partiet Alternativet i Ljungby. Foto: Billy Abraha/ Sveriges Radio
Ljungby

"Fem timmars väntan mellan lektionerna inte rimligt"

"Vem har lust att gå fem timmar på stan"
1:38 min

Nästan fem timmar. Så länge kan elever på Komvux vid Sunnerbogymnasiet i Ljungby få vänta mellan två lektioner. Och håltimmarna är ett problem tycker Jonna Nilsen, medlem i partiet Alternativet.

– Vem har lust att gå fem timmar inne i centrum när man har planerat för en skoldag där man ska lära sig någonting. Det här är inte rimligt, säger hon.

Fem timmars väntan
P4 Kronoberg har tittat på ett schema för en person som läser på vuxenutbildningen på Sunnerbogymnasiet i Ljungby. Schemat visar att en av skoldagarnas första lektion slutar klockan 09.15. Nästa lektion börjar klockan 13.50. Det innebär en väntan på nästan fem timmar. Det är detta som Jonna Nilsen reagerar mot.

Jonna Nilsen tycker att problemet är så pass stort att hon nyligen lyfte frågan på kommunfullmäktige. Hon säger att det är respektlöst att låta eleverna vänta så länge mellan lektionerna.

– Det är dålig stil tycker jag, säger Jonna Nilsen.

Unika scheman
Karin Engström Olovsson är rektor för vuxenutbildningen på Sunnerbogymnasiet och hon förklarar varför det ser ut på det här sättet.

– På grundvuxutbildningen har man sitt unika schema och varje elev läser ett antal olika kurser och det finns i princip ingen som läser samma. Detta är därför det bästa vi har kunnat göra utifrån schemaläggningen, säger hon.

Enligt Jonna Nilsen är inte det här ett nytt problem. Hon har pratat med elever som har studerat tidigare och de säger samma sak, att det är mycket håltimmar.

– Det bör inte vara så svårt att lösa det här och göra bättre scheman tycker jag.


KOMMENTERA: Upplever du att antalet håltimmar är för många och utgör ett problem? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".