Annika Stacke, församlingspräst i Lammhult. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö stift

Ojämställda löner inom kyrkan

"Det beror nog på gamla traditioner"
1:39 min

Det är stora löneskillnader mellan män och kvinnor inom Svenska kyrkan, trots att kyrkan säger sig jobba för jämställdhet. I Växjö stift tjänar en manlig präst till exempel i genomsnitt över 1 000 kronor mer i månaden än sina kvinnliga kollegor.

– Jag tror att det är av gammal tradition där män förväntas ha en lite högre lön och har förmodligen lättare att prata för sig än vad kvinnor har. Kanske är det också sådana sociala strukturer där många av de förtroendevalda som sitter och bestämmer det här är män och ofta äldre män, säger Annika Stacke, församlingspräst i Lammhult.

Men hur känns det som kvinnlig präst att det är sådana skillnader?

– Det känns inte riktigt bra.

I de flesta yrkesgrupper inom Växjö stift tjänar männen betydligt mer än kvinnorna. Det visar statistik som fackförbundet Vision har sammanställt. En manlig präst, eller kyrkokamrer, får till exempel över 1 000 kronor mer i månaden i lön än sina kvinnliga kollegor.

För kyrkvaktmästare är skillnaden 700 kronor och för församlingspedagoger 400 kronor. Bara när det gäller yrkesgrupperna församlingsassistenter och ungdomsledare tjänar kvinnorna mer.

– Det är traditionellt kvinnodominerade yrken och där kanske det förväntas att det ska vara på det viset, säger Annika Stacke.

Svenska kyrkan är Sveriges största förening, vad tror du att det här ger för signaler till övriga samhället?

– Jag tror att det är ytterst viktigt att om kyrkan säger sig värna om jämställdhet och alla människors lika värde, att det också får praktiska genomslag över hela linjen. Att bli medveten om de här skillnaderna på båda håll faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".