Mjölkkor. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Sverige

Färre ansöker om mjölkbidrag

Nya siffror från Jordbruksverket visar på en låg investeringsvilja hos svenska mjölkbönder. LRF Mjölk ger Alliansens politik skulden.

Antalet så kallade förprövningar, ansökningar för att bygga eller bygga om stallar för mjölkproduktion, har minskat dramatiskt under första halvåret 2013, jämfört med samma period 2012.

Den 65-procentiga minskningen kan inte förklaras med tidigare års upprustning av mjölkkoplatser, enligt chefsekonom Harald Svensson på Jordbruksverket.

-Det förklarar inte den här nedgången fullt ut utan här är det den tilltagande osäkerheten som gör att man avvaktar med nya investeringar, säger han.

LRF Mjölk ger Alliansens politik skulden för den låga investeringsviljan bland mjölkbönderna.

"När den viktigaste produktionsgrenen i svenskt jordbruk inte längre har investeringsvilja så är det allvarligt för hela landsbygden och alla arbetstillfällen som mjölkföretag bidrar med. Nu måste jobben och mjölken prioriteras", säger Hans-Åke Hammarström, direktör för LRF Mjölk, i ett pressmeddelande.

På onsdag ska organisationen träffa landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) för att prata om hur utvecklingen kan vändas, uppger LRF Mjölk som efterlyser en satsning på svenska mjölkföretag i höstens budget.

Ellen Andersson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista