Nils Posse (M). Foto: Växjö kommun
P4 Kronoberg granskar

Nils Posse erkänner att döda kalvar grävts ner på hans ägor

1:49 min

Växjös borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Nils Posse, erkänner nu att döda kalvar grävts ned på hans ägor på Bergkvara gård. Trots att det är i strid med gällande lagstiftning och straffbart. Men den lagstiftningen kände han inte till.

– Kalvar från smittfria besättningar är min uppfattning, att det är under förutsättning att de grävs ner, vilket de görs, får då grävas ner, säger Nils Posse.

Men Jordbruksverket är av en annan uppfattning.

– När det gäller nötkreatur är det inte tillåtet att gräva ner djur i större delar av Sverige, det finns vissa undantagsområden där det är tillåtet, sa Susanne Liljenström, handläggare på Jordbruksverket, på P4 Kronobergs fråga om vad som är tillåtet.

Men i Växjö och Kronoebrgs län är det inte tillåtet?

– Nej där är det inte tillåtet, sa Liljenstöm.

Nils Posse, hörde du vad Jordbrukverket sa där?

– Ja, det gjorde jag. Jag står mitt kast om det nu skulle visa sig vara något fel. Men det är i alla fall på det sättet som vi har behandlat kalvar, alltså under en viss vikt.

De kalvar det handlar om, som vi har hört om, är tre kalvar under våren. En som ska varit dödfödd och aldrig öronmärkt men sedan är det de här två kalvarna som faktiskt var öronmärkta och där säger vittnesuppgifterna att öronmärkningen skurits bort och man har tagit ut dem i skogen och sprättat upp dem för korparna på order av dig?

– Det är helt felaktigt, min order är att de ska grävas ned, säger Nils Posse.

Men inte ens det är ju tillåtet.

– Jag förstår det nu, men det var min uppfattning och det kan ha varit så att det varit så förut och att jag lever i gamla regelverk. Är det det nya att det inte någonstans i Sverige, med vissa undantag i Norrland, får grävas ner så är det en missuppfattning från min sida. Men det är så vi har hanterat det. Nedgrävda är alla djur under en viss vikt och från smittfri besättning, säger Posse.

Tidigare artiklar om djurhållningen på Bergkvara gård

En stillbild av en liggande ko med misstänkt diskbråck som kan ha utsatts för onödigt lidande på gården enligt länsveterinären.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista