Carina Bengtsson. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Ljungby

Tvist om skolköp i Södra Ljunga

1:27 min

Det ser ut att bli en strid om Lingbygdens friskola i Södra Ljunga. I höstas ville friskolan köpa skolan av kommunen, men fick inga banklån. Men när kommunen nu erbjuder sig att låna ut pengarna, har friskolan ändrat sig och vill fortsätta hyra istället.

– Den dåvarande styrelsen kände sig tvungna eftersom kommunen ville sälja och inte hyra ut. Men i grunden har vi hela tiden velat hyra, säger Ann-Christine Johansson som sitter i friskolans styrelse.

Kommunen erbjuder lån

I höstas kom Ljungby kommun och Lingbygdens friskola överrens om att skolan skulle köpa lokalerna av kommunen för 1,5 miljon kronor. Och ett kontrakt skrevs. Men friskolan fick inget lån av banken och affären såg ut att gå i stöpet.

Men nu erbjuder sig kommunen att låna ut pengarna. Problemet är bara att friskolan inte längre vill köpa lokalerna utan fortsätta hyra dem. Något som förvånar centerpartisten Carina Bengtsson som är ordförande i tekniska utskottet.

– Ja, jag kan ju tycka att det är lite märkligt för det är ju så att de har skrivit på ett köpekontrakt så de har redan köpt skolan.

Finns köpekontrakt

Men enligt Lingbygdens friskola finns ett villkor i köpekontraktet att skolan skulle kunna dra sig ur affären om banken inte godkände lånet. Men det stämmer inte säger Carina Bengtsson.

– Nej, det finns ingenting sådant i köpekontraktet.

På tisdag i nästa vecka ska frågan upp på kommunstyrelsen. Och för Carina Bengtsson är saken glasklar.

– De har köpt skolan. Det finns ett köpekontrakt och det gäller ju.

Om kommunen nu anser att ni måste köpa skolan, vad gör ni då?

– Jag kan inte spekulera i det för jag tror alltid att förnuft får råda, säger Ann-Christine Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista