Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio
Växjö

Ris och ros för nya busstrafiken

"Alla kan inte gynnas"
1:10 min

Bussresenärerna i Växjö ger både ris och ros åt Länstrafiken Kronobergs omläggning av stadstrafiken, där bussarna sedan måndagen kör nya rutter på ny tidtabell.

– Jag vill att det ska vara som det var förr, säger Inger Radic, som letar efter rätt hållplats vid Resecentrum och som är missnöjd med att linje 6 inte längre kör kvällsturer.

Patrik Tidåsen, trafikchef på Länstrafiken, säger att förändringarna inte kan gynna alla.

– Det finns både vinnare och förlorare, men de flesta vinner på omläggningen, säger han. 

Antalet bussar i stadstrafiken har ökats från 27 till 37 och alla ljusgröna bussarna drivs med biogas. Turerna har blivit tätare på vissa sträckor och tider.

På Länstrafikens facebooksida klagar flera resenärer på förseningar och att vissa hållplatser har försvunnit.

En man skriver att han nu tänker välja bilen framför bussen: "Ljug inte, erkänn att era chaufförer inte klarade omläggningen av turer och tidtabeller".

Patrik Tidåsen beklagar att premiären för det som Länstrafiken kallar den största satsningen på stadstrafiken någonsin inträffade samtidigt som flera större vägarbeten pågick i centrala Växjö.

– Det är många avstängingar och omläggningar där bussarna får köra omvägar. Det är olyckligt att det skulle ske just denna veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".