Susanna Degaardt, miljö- och hälsoinspektör på Växjö kommun.
P4 Kronoberg granskar

Kommunen reagerar på uppgifter om nedgrävda kalvar

1:46 min

P4 Kronobergs granskning av borgmästaren i Växjö, Nils Posses gård i Bergkvara, har nu fått ytterligare följder. Nu reagerar även Miljö- och hälsoskyddskontoret efter ha hört Nils Posse erkänna att han låtit gräva ner kalvar.

I går upprättade polisen en anmälan efter att ha hört granskningen.

Och nu reagerar Miljö- och hälsoskyddskontoret sedan man hört Nils Posse erkännna för P4 Kronoberg att han låtit gräva ner kalvar på sina marker. Något som inte är rätt menar Susanna Degaardt, miljö- och hälsoinspektör på Växjö kommun.

– Det är inte tillåtet och inte miljömässigt eller smittskyddsmässigt lämpligt. Det finns risker för grundvattnet och att det kan bli en smittspridning och påverkan av näringsämnen som döda djurkroppar innehåller till grundvatten eller till ytvatten, det kan även ske en spridning till vilda djur, ja det är många aspekter, säger Susanna Degaardt.

Polisanmälan
Under gårdagen kunde vi i granskningen höra om tidigare anställdas berättelser från Bergkvara gård. Bland annat hur djur farit illa utan att veterinär tillkallats, om hur en kalv fått plågas till döds i en hage och om hur kalvar dumpats i skogen.

I går upprättade polisen själva en anmälan efter ifrågasatta uppgifter om brott avseende djurplågeri, berättar Robert Loeffel, informationschef på polisen i Kronoberg.

Vissa åtgärder
Nils Posse själv nekade till det de tidigare anställda sagt, förutom när det gäller att han låtit gräva ner döda kalvar.

Och det är just de nergrävda kalvarna som nu gör att Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer göra vissa åtgärder, det berättar Susanna Degaardt, miljö- och hälsoinspektör.

Möte med gruppledning
I går skrev också kommunstyrelsens ordförande i Växjö, moderaten Bo Frank, på sin blogg att gruppledningen kommer ha ett möte med Nils Posse i veckan med anledning av vad som rapporterats.

Tidigare artiklar om djurhållningen på Bergkvara gård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista