1 av 2
Mats Berglund, ordförande i Ljungby IF. Foto: Per Brolléus/P4 Kronoberg.
2 av 2
Ljungby IFs hemmaplan Lagavallen, där den misstänkta matchen spelades. Foto: Per Brolléus/P4 Kronoberg.
Fotboll

Efter spelstoppet: "Dom hade spelat på att Ljungby skulle vinna"

"Väldigt obehagligt"
1:36 min

Svenska Spel har polisanmält division 2-matchen mellan Ljungby IF och Malmölaget KSF Prespa Birlik till Riksenheten mot korruption efter att Svenska Spel märkt att något inte stått rätt till med spelandet kring matchen. Och det var på grund av pengar satsade på att Ljungby IF skulle vinna matchen.

– Jag vet att varför man stoppade matchen var för att man hade spelat på att Ljungby IF skulle vinna matchen, berättar Ljungby IFs ordförande Mats Berglund.

Det var inför Ljungby IFs hemmamatch i Division 2 Södra Götaland den 17 augusti som Svenska Spel uppfattade ett spel på matchen som dom uppfattade som avvikande.

Svenska Spel stoppade då möjligheten att spela på matchen och Ljungby IFs ordförande Mats Berglund fick ett telefonsamtal.

– Jag blev uppringd av Svenska Fotbollsförbundet om att Svenska Spel hade ringt Svenska Fotbollsförbundet och att matchen var stoppad på grund av avvikande spelmönster – men att ingen av föreningarna var misstänkta för någonting, säger Mats Berglund.

"Måste vara höga summor"

I efterhand har Svenska Spel polisanmält självaste händelsen till Riksenheten mot korruption.

– Det var en nyhet för mig att det blivit en polisanmälan på det. Det fick jag reda på av er, säger Mats Berglund och fortsätter:

– Jag blev väldigt förvånad. Jag tänkte: "vilka är det som spelar på en sådan match?" För givetvis måste det vara höga summor när man stoppar en match.. För normala fallet är att Svenska Spel sänker oddsen i någon riktning när det är för mycket spel åt något håll. Men att man helt stoppar matchen är ju väldigt ovanligt, säger Mats Berglund som förutom befattningen som ordförande också jobbar i en spelbutik.

"Väldigt obehagligt"

– Man måste ju påvisa att det är ingen av föreningarna som är misstänkta för någonting. Det är ingen enskild spelare, ledare eller domare som är misstänkta för någonting.

– Men det är inget att snacka om att det är väldigt obehagligt att behöva bli polisanmäld som förening utan att på något vis vara inblandade. För det kan jag säga med all säkerhet säga: Vi är inte inblandade på något vis, avslutar Ljungby IFs ordförande Mats Berglund. 

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Svenska spel polisanmäler spelmönster

Ljungby IFs hemmaplan Lagavallen, där den misstänkta matchen spelades. Foto: Per Brolléus/P4 Kronoberg.

Den 17 augusti förlorade Ljungby IF med 1-0 mot Malmölaget KSF Prespa Birlik i en match i division 2 Södra Götaland. Nu har Svenska Spel anmält matchen till riksenheten mot korruption. Det är något som inte stämmer med hur folk satsat pengar på matchresultatet enligt dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".