Charlotta Svanberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö. Foto: Sveriges Radio
Djurhållningen på Berkvara gård

S-kommunalråd om anklagelserna mot Posse: Det här är allvarligt

1:54 min

Socialdemokraterna i Växjö kommer inte att kräva några direkta åtgärder gentemot Växjös borgmästare moderaten Nils Posse, efter de uppgifter som framkommit kring djurhållningen på Bergkvara gård.

– Det är ju väldigt allvarliga anklagelser som riktas mot Nils Posse och han har ju också erkänt att han har gjort vissa fel. Men nu får den rättsliga utredningen ha sin gång så får vi se var den landar, säger Charlotta Svanberg.

Det är ju flera instanser som agerar nu, både länsstyrelsen, miljö- och hälsoskyddskontoret och även polisen startar en förundersökning. Hur allvarligt är det?

– Det låter ju väldigt allvarligt. Jag kan ju säga att som socialdemokrat har jag varit med om ett antal så kallade skandaler genom åren. Det är väldigt jobbigt att som partiarbetare och politiker råka ut för något sådant, både för Nils personligen och även för partiet. Så visst, det är en tuff period för moderaterna just nu.

"En fråga för moderaterna"

Och Charlotta Svanberg vill inte kommentera hur socialdemokraterna i kommunen ställer sig till Nils Posses fortsatta politiska uppdrag.

– Det är en fråga för moderaterna att ta ställning till. Det är så vi gör i politiken. Det är upp till respektive parti att avgöra den frågan.

Men att en sådan högt uppsatt politiker inte har koll på vilka lagar som gäller är inte det allvarligt?

– Det är naturligtvis oerhört graverande. Självklart är det besvärande för han och hans verksamhet att han inte har koll på sådana här saker.

Tidigare artiklar om djurhållningen på Bergkvara gård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista