Gunnar Karlsson på länsstyrelsen samordnar brandflyget. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Notan för brandflyget sköt i höjden

1:24 min

Den varma och torra sommaren har gjort att kostnaden för brandflyget i Kronoberg skjutit i höjden. I sommar har brandflyget varit uppe i 110 timmar jämfört med bara 9 timmar förra sommaren.

– Det är ju så att vi haft en osedvanligt torr sommar, i synnerhet juli månad. Men ändå får man säga att det är förvånansvärt få riktigt stora skogsbränder som man möjligen skulle kunna förvänta sig av en sådan här sommar, säger Gunnar Karlsson på länsstyrelsen, som samordnar brandflyget.

Om man tittar på dina brandriskkartor på datorn i dag, så ser det ganska blött ut, innebär det att det är färdigfluget för säsongen?

– Ja, det är det troligtvis. Men fortsätter sensommaren med torka så kommer det naturligtvis att kunna torka upp något, men det är mycket osannolikt att vi kommer upp i en särskilt hög brandrisk.

Under de 110 flygtimmarna som brandflyget gjort i Kronoberg i sommar upptäckte man tio skogbränder. Brandflyget har också bistått räddningstjänsten vid ett antal andra bränder som privatpersoner larmat om.

Väl använda pengar
Notan för sommarens brandflyg landar på runt 240 000 kronor, men det är väl använda pengar menar Gunnar Karlsson.

– Ja det tycker jag. Kostnaden kan ju kännas ganska hög, men för en hel säsong kan man ju också säga att man rimligen sparat en hel del kostnader genom att många av de bränder man upptäckt har varit väldigt små och hade de fått ta sig några timmar till så hade det blivit dyra släckkostnader.

Följ med brandflyget upp i luften!

Lars källemark i planet. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio

P4 Kronoberg 24 juli 2013
Just nu är det torrt ute och det råder eldningsförbud över hela länet. För att bevaka skogar och mark så åker brandflyget två turer om dagen för att spana efter bränder. Det för att kunna upptäcka de i tid och i så fall larma närmsta räddningstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista