Polishuset i Växjö. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Lessebo

Polisledningen anmäler sig själv efter utvisning av Karim Mitanda

1:28 min

Polisledningen i Kronobergs län anmäler nu sig själv till Riksenheten för polismål. Detta efter att poliser i förra veckan hämtade 22-åriga flyktingen Karim Mitanda i Lessebo och skickade tillbaka honom till Uganda, trots att prövningen av hans ärende inte var avgjort hos Migrationsverket.

– Det här har kommit till vår kännedom de senaste dagarna att vi kan ha agerat felaktigt i det här ärendet och med anledning av det har polisledningen beslutat att anmäla oss själva och agerandet till Riksenheten för polismål för att konstatera om polisen gjort något fel i det här ärendet, säger Robert Loeffel, informationsansvarig på Kronobergspolisen.

Men hur kan det får gå till så här? Har ni ingen koll på datasystem innan ni åker och hämtar någon?

– Jo, det ska vi självklart ha normalt sett och här kan då uppenbart något fel ha inträffat.

Gömd i Uganda, sitter Karim Mitanda efter att polisen i länet plockade honom förra veckan och satte honom på ett plan tillbaka till Uganda. Det skulle de inte ha gjort eftersom utvisningen av honom var stoppad av Migrationsverket.

Karim Mitandas vänner i Filadelfiakyrkan i Lessebo kallar polisens agerande för ett stort övergrepp.

– Jag tycker det är fruktansvärt och jag tycker man ska ta ansvar för de fel man gjort och göra rätt igen. De får hämta hem honom igen för han ska ju vara i Sverige.

Polisen i Kronobergs län lägger nu locket på. Polisledningen har nämligen anmält sig själv till Riksenheten för polismål som nu ska granska polisens agerande.

– Nu startas det en internutredning och då kan vi inte uttala oss utan vi hänvisar till internutredningen, säger Robert Loeffel.

Nu sitter Karim i Uganda, han skulle varit i Sverige. Vad hjälper det honom att ni gör en utredning?

– Nej, det hjälper ju inte honom utan vi måste följa det regelverk som finns för att kontrollera om vi gjort något fel och för att förhindra att nåt sådant kan ske igen.

Polisen deporterade flykting trots att utvisningen var stoppad

Karim Mitanda

Förra veckan hämtade polisen i länet 22-årige Karim Mitanda i Lessebo och utvisade honom tillbaka till Uganda. Trots att Migrationsverket inte var klar med sin prövning om han skulle få stanna eller inte. Hans vänner i Filadelfiakyrkan i Lessebo kallar det för en rättsskandal av sällan skådat mått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista