Karim Mitanda. Foto: Privat
Lessebo

Karim Mitanda fruktar för sitt liv

1:45 min

Den 22-årige Karim Mitanda som fram tills i onsdags bodde i Lessebo och sedan blev deporterad till Uganda, trots att Migrationsverkets prövning inte var klar, gömmer sig nu från sin familj och polisen i Uganda. Han är fortfarande mycket skärrad och fruktar för sitt liv.

P4 Kronoberg kom i kontakt med honom och han fick berätta vad som hänt.

– Polisen kom på morgonen och sa att de hade ordnat med alla papper som behövdes för att skicka tillbaka mig till Uganda och jag inte hade något annat val. Jag sa till dem att det blivit en ändring i mitt fall hos Migrationsverket och att jag kommer att bli dödad om jag skickas till Uganda. Men de sa att jag skulle tillbaka, säger Karim Mitanda.

Han flögs till Uganda där han lämnades över till den ugandiska polisen och fängslades.

– De satte mig i en fängelsecell där de slog mig och kallade mig för terrorist.

Till slut fick Karim Mitanda ringa ett samtal till en vän som lyckades få ut honom från fängelset.

När P4 Kronoberg kommer i kontakt med honom är han fortfarande gömd eftersom han fruktar för sitt liv och mår psykiskt dåligt. Han har inte längre har någon kontakt med sin muslimska familj i Uganda efter att han konverterat till kristendomen. Och på grund av sin tro har han blivit förföljd och hotad av släkten.

– Jag har bett mina vänner om hjälp, men jag är rädd. När som helst kan min familj döda mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista