Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Lessebo

Migrationsverket kritiska till polisens utvisning av Karim

1:06 min

Migrationsverket ser allvarligt på den felaktiga utvisningen av 22-åriga Karim Mitanda. Förra veckan hämtades han i Lessebo och deporterades till Uganda av Kronobergspolisen, trots att utvisningen var stoppad på grund av en ansökan som kommit in om så kallat verkställighetshinder.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt. Här verkställs ett ärende om utvisning innan det slutligt är avgjort, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Kan det har varit någon miss i informationen, att polisen på något sätt inte fått veta från Migrationsverket att den här ansökan om verkställighetshinder låg hos er?

– Polisen och Migrationsverket har ju samma datasystem när det gäller den här frågan, vilket innebär att när vi går in och registerar om ansökan om verkställighetshinder så ser polisen det i sina system också. Och inför en verkställighetsresa så går polisen in och tittar om det har hänt någonting mitt i ärendet. Hade man gjort det hade man sett att här fanns ett öppet ärende.

Hur vanligt är det att en sådan här sak händer?

– Det är väldigt ovanligt. Jag tror att jag har hört det vid ett tillfälle tidigare och det var för många år sedan när vi hade ett annat system som inte byggde på det elektroniska där vi delar datasystem.

Efter händelsen har polisledningen i länet anmält sig själv till Riksenheten för polismål. Polisen är också JO-anmäld.

Tidigare artiklar om utvisningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista