1 av 2
Mat ska inte bara smaka gott. Även serverandet och bemötandet påverkar aptiten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Susanne Ask, dietist på landstinget Kronoberg. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Mat 2013 Växjö

Måltidens utformning påverkar aptiten

1:38 min

Vårdpersonal måste kunna servera mat med finess - det gör patienterna friskare. Det är ett av budskapen under mässan Mat 2013 i Växjö.

– Maten ska vara en helhet och det är det som Mat 2013 ska handla om, säger Susanne Ask. Hon är dietist på Landstinget Kronoberg och säger att matmässan fördjupar samtalet om måltidens betydelse. Det räcker inte med att maten smakar bra, anser hon.

På Mat 2013 kommer man under de tre mässdagarna på olika seminarier samtala om allt från klimatets betydelse för matproduktion till måltidens utformning.

Landstinget Kronoberg, som är en av arrangörerna, slår ett extra slag för den goda måltiden. Enligt dietisten Susanne Ask finns det undersökningar som visar att bara 40 procent av upplevelsen av måltiden handlar om maten. Hela 60 procent handlar om serveringen och bemötandet.

– Vi vet att om patienter får ett dåligt bemötande och mat serverad i en dålig miljö så äter man inte upp maten på tallriken. Är man sjuk är det viktigt att man äter upp maten för att snabbare återfå sina krafter.

Och Susanne Ask har tankar om hur Landstinget Kronoberg skulle kunna servera maten på de olika vårdinrättningarna.

– Undersköterskan kommer in till patienten med ett stor leende och presenterar maten. Maten ska vara vackert upplagd och brickans utformning är betydelsefull. Även ljussättningen i rummet där maten serveras är viktig.

Matmässan Mat2013 pågår den 12-14 september i Växjö. På fredagen den 13 september inviger Landsbygdsminister Eskil Erlandsson Mat2013 och mattältet öppnar klockan 11. Ministern kommer också delta på seminarier och debatter samt besöka stadsodlingen Ekobacken under fredagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista