1 av 2
På Lessebo Bruk säger man att det redan luktar mindre från bruket. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
2 av 2
-- Vissa dagar är det riktigt jäkligt. Det luktar ju inget vidare, säger Lars Rydqvist, som bor i närheten av Lessebo om lukten från bruket. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Lessebo

Lukten kring bruket snart helt borta

"Jag själv känner att det är mindre lukt"
1:41 min

Det kommer att dröja ytterligare en vecka innan den skarpa lukten kring Lessebo bruk är helt borta. Reparationerna skulle egentligen vara färdiga den här veckan. Men företaget menar att situationen redan blivit bättre.

– Det känns väldigt förhoppningsfullt och jag själv känner att det är mindre lukt, säger Lessebo bruks miljöchef Sabina Jerrestam.

Det har luktat ovanligt mycket om pappersbruket i Lessebo sedan det startade efter sommaruppehållet. Problemet är att vattnet i fabrikens reningssystem inte varit syresatt ordentligt. Då frodas en typ av organismer som i sin tur bildar en skarpt doftande gas.

– Men sen håller vi på nu successivt att starta luftare efter luftare allt eftersom reparationsarbetet blir färdigt. Det kan göra att vi river runt och det kan då bli tillfälliga luktduster som kommer, säger Sabina Jerrestam.

Hon berättar att de räknar med att bli klara med arbetet under nästa vecka och då ska området kring bruket bli i princip doftfritt.

Bland de som bor runt Lessebo råder lite delade meningar, men de flesta tycker att läget har blivit bättre de senaste dagarna.

- Nja, vissa dagar kan det vara bättre, vissa dagar är det riktigt jäkligt. Det luktar ju inget vidare, säger Lars Rydqvist, som bor i närheten av Lessebo.

Lucja Lau från Skruf tycker att doften från Lessebo Bruk varit lite bättre de senaste veckorna.

- I dag är det bättre, men när det blåser kommer det lite. Mycket lite, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".