En smutsig spruta. Foto: Scanpix
Växjö

Allt fler missbrukare tvångsomhändertas i Växjö

Första halvåret i år omhändertogs 17 missbrukare för tvångsvård vilket är mer än dubbelt så många som samma period förra året.
– Det är en gigantisk ökning, säger socialchefen i Växjö Per Sandberg.

När ett missbruk innebär akut fara för en persons liv kan en missbrukare i vissa fall bli omhändertagen enligt LVM, lag om vård av missbrukare.

17 sådana omhändertaganden gjordes i Växjö första halvåret i år -motsvarande period tidigare om åren har det legat på mellan tre och åtta under årets första sex månader. En gigantisk ökning säger Per Sandberg och menar att ökad tillgång till narkotika, och en drogliberal inställning bland ungdomar, är en förklaring. Men det handlar också om ett tuffare samhälle:

– Många står utanför arbetsmarknaden, många står utanför i samhället, vilket gör att många också faller igenom. De som kanske har ett långt framskridet missbruk så kan det vara så att de blir av med jobbet, och det är det som får det att tippa över, säger Per Sandberg.

Besparingar inom landsting och kommun ökar bidrar också till ökningen.

– Generellt sett så är det ju besparingtider, vi försöker effektiviser0a verksamheten, pengarna räcker inte att tillgodose alla behov som finns och då kan det vara så att den här gruppen får stryka på foten, säger Per Sandberg.

Vad Växjö nu satsar på är att fånga upp unga missbrukare - något som Per Sandberg hoppas ger effekt:

– Det är den stora satsningen vi gör egentligen. Vi hoppas ju att det ska kunna på sikt, göra att de här ungdomarna inte går in i ett tyngre missbruk när de blir äldre. Utan att vi faktiskt kan möta dem tidigt, för att på så sätt motverka, hjälp och behandla och få dem att återgå till ett normalt liv, säger Per Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista