Dan Lundkvist, ombudsman på Kommunal sydost. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio

Facket: "Borgmästaren har brutit mot kollektivavtalet"

1:27 min

Växjös borgmästare, moderaten Nils Posse får nu skarp kritik från fackförbundet Kommunal. De menar att han som arbetsgivare på sitt lantbruksföretag  har brutit mot kollektivavtalet och betalat ut för lite lön. Nils Posse kommer nu enligt facket att få betala skadestånd.

Dan Lundkvist, är ombudsman på Kommunal Sydost.

--Vi har fått in och tittat på lite lönehandlingar och där kan vi se att det är inte avtalsenliga löner som har betalats ut, så det kommer vi titta närmare på. Med den differensen som är på den lönen som är utbetald och det som är avtalsenliglön, så skulle jag säga att det är extremt dåligt, det är inte bra. Sen är ju arbetsmiljön en aspekt som man också borde titta närmare på och vi kommer titta närmare på, som jag misstänker inte heller har varit så bra. På något vis i det hela taget så har det inte varit en bra arbetsplats, det kan vi se en tid tillbaka här, det är ju tydligt. Det här tar vi mycket allvarligt på, berättar Dan Lundkvist.

Ja, att Nils Posse brutit mot kollektivavtalet och betalat ut alldeles för låga löner är bara en del i fackets kritik.

Tidigare anställda vittnar också om hur de aldrig fått något betalt för den övertid de gjorde, den skulle ingå i den redan för låga grundlönen.

Nu väntar fackliga förhandlingar, men klart är i alla fall att Nils Posse har brutit mot kollektivavtalet, vilket får konsekvenser menar Dan Lundkvist.

--Det kommer naturligtvis räknas fram ett skadestånd på vad det här innebär att han har brutit mot avtalet. Det är ingenting man gör och bara tycker att det ska vara ostraffat, utan man bryter mot avtalet och det innebär ett skadestånd. Sen får vi titta närmare på vilka summor det skulle handla om. Det är ändå han som är ytterst ansvarig och ska se till att det fungerar, så det går inte skylla ifrån sig på något vis.

Nils Posse kommenterar i ett mail till P4 Kronoberg att "jag är i dialog med Kommunal om inkomna synpunkter. Vi kommer tillsammans att reda ut om det finns några felaktigheter."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista