Växjö

Problem med modersmålsundervisning löst

Hör intervjun med skol- och barnomsorgsnämndens ordförande
1:40 min

En lösning ska nu vara klar för att alla elever i Växjö kommun ska få möjlighet att läsa sitt modersmål som ämne i skolan, i synnerhet de som går på en friskola. Efter ett möte i skol- och barnomsorgsnämndens arbetsutskott idag hölls de slutliga diskussionerna.

Tidigare idag har ni kunnat höra Heidi som är en av de föräldrar som varit oroliga för att deras barn inte ska får läsa sitt modersmål i skolan och det.

Hon har två barn på kommunal skola och två på fristående skola, och de som går på friskola fick från och med denna terminen inte längre läsa sitt modersmål.

Men detta ska nu vara löst, det menar Stefan Bergström som är ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö kommun. Efter ett möte i skol- och barnomsorgsnämndens arbetsutskott idag hölls de slutliga diskussionerna.

– Vi har kommit fram till att vi försöker se till att om någon huvudman inte har tillräckligt med elever, det vill säga fem elever, för att bedriva verksamheten så ska vi kunna samordna verksamheten med andra huvudmän för att eleverna ska få sin undervisning. Tidigare har man ju haft nästan individuell undervisning på vissa ställen och det har vi inte råd med, säger Stefan Bergström.

Anledningen till att reglerna för modersmålsundervisning i Växjö kommun ändrades var att skolinspektionen hade anmärkningar på att vissa elever fick två ansvariga huvudmän eftersom de läste sitt modersmål på en annan skola än de vanligtvis gick på. Men detta säger Stefan Bergström att de nu lyckats ändra så att det stämmer överens med lagen.

Kraven för att kommunen ska betala en modersmålsundervisning är att minst fem elever inom kommunen måste läsa samma språk. Men på friskolor gäller andra reglerna än för de kommunala skolorna vilket inneburit att alla friskoleelever inte kunnat få läsa sitt modersmål. Men Stefan Bergström menar att detta nu ska vara löst även om ansvaret fortfarande ligger på friskolan.

– Om en elev på en friskola vill läsa ett språk så måste man vända sig till sin rektor. Rektorn i sin tur måste ta kontakt med andra huvudmän, exempelvis kommunen eller andra fristående skolor för att se om man kan bilda en grupp med fem elever. Eller om det finns någon plats på den kommunala verksamheten.

Men Växjö kommun kan inte garantera att en elev på en friskola får läsa sitt modersmål.

– Vi kan inte överta friskolans huvudmannaskap utan det är fortfarande rektorn som ansvarar för att det blir undervisning, säger Stefan Bergström.

Nya regler för språkundervisning kom som en chock

Heidi Liebe tycker att det är viktigt med undervisning i modersmål. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio

#link=359796#på fristående grundskolor i Växjö kommun står sedan höstterminens start utan modersmålsundervisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".