1 av 5
En Hovmantorp-dragare poserar vänligt inför kameran. Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
2 av 5
Hej.. Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
3 av 5
.. och hå! Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
4 av 5
SM-generalen Mats Atterheim var nöjd med att så många dykt upp. Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
5 av 5
Det arrangerande hemmalaget Hovmantorp. Andra från vänster längst ner är ankaret Omar Ali. Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
Dragkamp

Drag i Hovmantorp i helgen

4:11 min

I går utspelades något som inte hör till vanligheterna i Hovmantorp. Svenska mästerskapen i dragkamp kom nämligen på besök. I det gassande solskenet trängdes åskådarna medan de beskådade bataljerna i kampen om att utse Sveriges bästa dragkampare.

– Det är alltid roligt när alla, eller de flesta dragarna, kommer hit och visar upp dragkampen för invånarna och kanske kan locka till några att bli intresserade, säger SM-generalen Mats Atterheim och fortsätter:

– Det är ju målet med det här. Jag ser väldigt många Hovmantorpsbor här i dag. Sådana som man inte trodde skulle komma. Så det är jättekul.

"Om ankaret går upp åker hela laget framåt"

Dragkampstävlingarna går till som så att varje lag består av åtta stycken dragare som med hjälp av repet ska försöka dra 8 stycken motståndardragare över mittlinjen.

Om man sätter sig ner får laget en varning av domaren och får man tre varningar blir laget diskvalificerat.

Dom olika lagen får inte väga mer än vad varje viktklass tillåter. I 600-kilosklassen blev det tidig sorti för hemmalaget Hovmantorp.

Omar Ali är ankare i laget. Det betyder att han står längst bak i ledet med repet snurrat över axeln. Ankaret har en viktig roll i laget, nämligen att kontrollera övriga dragares balans.

– Precis. Att man väger på hela tiden. Om ankaret går upp kommer hela laget att åka framåt. Att hålla balansen också för laget, säger Omar Ali.

Är det kul att ha tävlingarna här hemma i Hovmantorp?

– Verkligen. Sedan har det kommit jättemycket folk och hejat på. Det är jättestort. Verkligen jättestort. Jag är jätteglad att se så mycket folk. Plus att vi har tid med vädret i dag, väldigt varmt och skönt.

Vad är det roligaste med dragkamp?

– Att alla i laget jobbar ihop. Även på banan och utanför. Vi är vänner liksom. Oavsett om det kommer gå bra eller dåligt så är vi fortfarande vänner och håller varandra alltid. Det är det som är roligt med dragkamp.

"Så härligt så att det inte finns"

Karolina Persson från Unnaryds DK har tillsammans med sina lagkamrater precis dragit hem SM-guldet i en av damklasserna.

– Det känns jäkligt gött, det finns inte ord att beskriva den känslan. Det är så härligt så att det inte finns, säger hon. 

– När man hör att domaren blåsa av och man ser alla lägga sig ned och bara skriker av glädje, då förstår man att det här är verkligen på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista