1 av 2
Nils Posse (M). Foto: Växjö kommun
2 av 2
Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Fortsatt locket på från M om borgmästarens framtid

1:43 min

Moderaterna i Växjö lägger återigen locket på när det gäller Växjös moderata borgmästare Nils Posse som nu får skarp kritik från facket i sin roll som lantbrukare och arbetsgivare. Nils Posse sitter kvar på sin post och så tror statsvetare Erik Wångmar även att det förblir.

Nils Posse (M) ska ha brutit mot kollektivavtalet och betalat ut cirka 1500 kronor för lite i månadslön till sina anställda. Det är allvarligt, säger Dan Lundkvist, som är ombudsman på Kommunal Sydost och han menar att Posse kommer att få betala skadestånd.

– Det här tar vi mycket allvarligt på. Det kommer naturligtvis räknas fram ett skadestånd på vad det här innebär att han brutit mot avtalet. Det är ingenting man gör ostraffat. Man bryter mot avtalet och det innebär ett skadestånd, säger Lundkvist.

Men att Nils Posse brutit mot kollektivavtalet och betalat ut alldeles för låga löner är bara en del i fackets kritik.

Tidigare anställda vittnar också om hur de aldrig fått något betalt för den övertid de gjorde, den skulle ingå i den redan för låga grundlönen. Något som också ska tas upp i dom fackliga förhandlingar som nu väntar och som Nils Posse också hänvisar till som enda kommentar.

Moderaterna i Växjö vill heller inte kommentera det hela eller om det kan få konsekvenser förrän de själva kan verifiera att Nils Posse brutit mot kollektivavtalet.

Nils Posse sitter kvar på sin post och så tror statsvetare Erik Wångmar även att det förblir. För historiskt sett har han klarat mediestormar bra - mycket beroende på att det som ska ha skett, har skett utanför politiken. Och det är en förmildrande omständighet.

– Ja, det vill jag nog hävda. Det är ju inga sådana här riktigt allvarliga saker. Exempelvis rattfylleri och våld och sådana saker uppfattas som mycket allvarligare även om man inte ska praktikalisera det. Jag får intrycket av att han klarat de förvånansvärt bra, de har runnit av honom. Jag tror det förefaller fullt möjligt att han klarar detta bra denna gång också, säger Wångmar.

Mer om fackets kritik mot Nils Posse hör du i programmet Eftermiddag i P4 efter klockan 15. Vi uppdaterar också här på webben.

Tidigare artiklar om djurhållningen på Bergkvara gård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista