1 av 3
Här är hon! Förmiddag i P4:s nya expert i en gigantisk vinkällare. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 3
Flaskor i mängd i vinkällaren till restaurangen där Ulrika jobbar till vardags. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 3
I vinkällaren fanns flera vinmagasin! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Så här kan du tänka kring vinvalet

12 min

Förmiddag i P4 har en ny dryckesexpert. Hon heter Ulrika Bohman och har jobbat som sommelier sedan 2001. Inom krogbranschen har hon varit ännu längre. Att vara sommelier innebär att hon är utbildad inom vin och i jobbet ingår att kombinera vin med mat. I Förmiddag i P4 berättade hon lite om hur hon tänker kring hur man ska välja vin till maten där hemma.

Det här med rött till kött, behöver det vara så?

– Nej det behöver det inte. Det är tillbehören som styr. Har du en schnitzel med kapris och citron bland tillbehören så funkar det bättre med ett lättare rött vin som en Pinot Noir, men allra bäst funkar en Grüner Veltliner från Österrike. Har du en enklare buffé med lite ljusare kött så kan man använda ett rosévin.

Ulrikas tips på hur man kan tänka kring olika rätter och vin:

En fransk köttgryta

Vi slår an på det franska och väljer ett kryddigt och lite örtigt vin på druvan Syrah från Rhônedalen. Den har ändå en mjukhet och lite fatighet som funkar ihop med det det rökta sidfläsket som man ofta har i grytan.

Sushi

Jag gillar Rieslingdruvan och väljer en lite sötare Riesling från Moseldalen. Till sushin behöver man lite sötma och man väljer ett rieslingvin med beteckningen kabinett.

Ugnsbakad lax med salt, vitpeppar och citron. Serverad med pressad potatis.

Mitt tips är ett vitt vin på Chardonnaydruvan. Allra helst från det nordliga distriktet Chablis. Här gäller det att välja ett vin som inte har så mycket smak av ekfat. Vi vill åt friskheten.

En bouillabaisse (fisksoppa) med tomatbas som är smaksatt med saffran

Här är det saffranskryddan som styr valet. Jag tycker nog att man skulle välja ett rosévin här. Gärna från Provence. Fransk rätt kräver franskt vin.

En ostbricka

Det behövs ett vin med sötma. Det är godare och fräschare att dricka ett vitt vin till osten. Ett vin från Loire på druvan Chenin blanc. Det är ett säkert kort som funkar till många ostar.

En äppelkaka med vaniljsås

Jag väljer en torr cider till det. Annars funkar det fint med en bubblig söt Moscato d'asti från Italien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista