Serviceresor Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
HELSINGBORG/VISLANDA

Skadad yrkeschaufför nekades sjukresa hem - fick åka kollektivt istället

"Jag blev rätt paff"
1:37 min

Efter en olycka i Helsingborg, med en kraftig hjärnskakning som följd, fick yrkeschauffören Tommy Forsberg inte någon hjälp med sjukresa hem till Vislanda av Serviceresor i Kronoberg. Enligt vad han fick berättat för sig kunde de däremot köra honom tillbaka till olycksplatsen igen - men inte hem.

– De sa att de kunde köra mig till olyckplatsen i Helsingborg men jag undrar vad jag ska göra där? frågar sig Tommy Forsberg.

Vad sa du då när du fick höra det?

– Jag blev rätt paff och frågade om de var sjuka i huvudet. Och det frågade hon med, sjuksköterskan, berättar han.

Tommy Forsberg skulle lasta av grönsaker som han hade kört med lastbil ner till Helsingborg när olyckan var framme. Han fick en bom i huvudet och fick åka ambulans till Helsingsborgs lasarett där de konstaterade att han fått en kraftig hjärnskakning.

Efter en natt på sjukhuset skulle det ordnas med sjukresa hem till Vislanda. Från sjukvården i Skåne hänvisade man till Kronoberg och vad Tommy Forsberg fick höra från sjuksköterskan, som försökte ordna med resan, var att Serviceresor i Kronoberg enligt regelverket kunde hämta honom på sjukhuset i Helsingborg och köra honom till olycksplatsen, men inte ta med honom hem.

Därifrån fick det i stället ordnas med annan skjuts som försäkringen skulle täcka - men det var inget alternativ för Tommy Forsberg.

Trots läkares rekommendation att inte åka kollektivt på grund av hjärnskakningen så fick det ändå bli alternativet.

Anders Göransson på Serviceresor som lyssnat på samtalet säger att det hela berodde på en olycklig formulering. Han säger att de inte kör för att hämta någon när det gäller en så kort sträcka i ett annat län, utan står för kostnaden från sjukhuset till olycksplatsen och att resten av resan sedan ska täckas av försäkringen. Han säger också att Serviceresor nu ska tydliggöra för alla hur man uttrycker sig och vilka regler som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".