Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KRONOBERG

Fler kvinnor än män klagar på vården

Publicerat tisdag 10 september 2013 kl 05.21
"Män kan få dyrare medicin"
1:31 min
Vårdpersonal flyttar på en patient på en vårdavdelning på ett sjukhus. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Under de senaste åren har betydligt fler kvinnor än män vänt sig till de landstingens patientnämnder med synpunkter och klagomål. Det visar en sammanställning av ärende som har kommit in till patientnämnderna i Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland. 

Under de senaste åren har betydligt fler kvinnor än män vänt sig till de regionala patientnämnderna med synpunkter och klagomål. Det visar en sammanställning av ärende som har kommit till patientnämnderna i Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland.

– Jag tror att man ska se det i ett större perspektiv. De samhällsstrukturer vi ser där män är överordnade kvinnor finns även i vården. Det är inte isolerat från samhället på det sättet, säger Jelmer Brüggemann.

Mellan 2009 och 2012 har mer än 10 000 patienter i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland vänt sig till patientnämnden i de aktuella länen. 60 procent av de som vände sig till patientnämnderna under 2012 i regionen var kvinnor. Och så har det sett ut i många år.

Jelmer Brüggemann menar att skillnaderna bottnar i en ojämlik vård.

– Män kan få dyrare medicin. Män och kvinnor får olika behandlingar, säger han.

Politiker i patientnämnderna som vi har pratat med har inte tagit reda på orsaken till kvinnors missnöje med vården.

– Jag skulle kunna tänka mig att männen inte bryr sig på samma sätt och det är att beklaga i så fall, säger Ragnwald Ahlnér, ordförande för patientnämnden i Jönköping.

Och som det ser ut lär det dröja innan patientnämnderna kan få reda på orsakerna till de stora skillnaderna.

– Varför det är så det vet jag inte, men det är en intressant fråga säger Annika Lundgren, handläggare på patientnämnden i Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".