1 av 10
En fokuserad Jessica vid bärkakan. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 10
Av plommon blir det tarte... Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 10
I lådan Jessica har med sig hittar vi fina höstfärger, bland annat av ljung. Dessa kommer fungera som dekoration.
4 av 10
Ljuvliga desserter serverade i fina glasburkar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
5 av 10
Lingon som snart ska bli en del av en ljuvlig kaka. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
6 av 10
Radiokollegorna flockas kring sötsakerna. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
7 av 10
Den "snabba bärkakan" får liv i ugnen. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
8 av 10
Jessica Goodwin i köket. Bilder av det hon bakade ser du nedan. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
9 av 10
Skogsbär ger en fin sträv smak. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
10 av 10
Tjusigt tårtfat! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Recept: Jessica Goodwin bakar plommontarte, bärkaka och lingontrifle

Bagaren och konditorn Jessica Goodwin gästar radioköket och gör lite goda höstsötsaker. Det blir en plommontarte och en lite snabbare och enklare bärkaka med valfria bär. Dessutom gör Jessica en lingontrifle. Här hittar du recepten!

Lingontrifle

4 glas

1 dl socker
50 g smör
2 dl lingon
10 digestivekex , sirapsbröd eller liknande
1 dl grädde
100 g philadelphiaost
rivet skal från 1 citron

Smält socker i en panna tills det är gyllene och tillsätt smöret. Häll över lingonen och låt dem puttra med en minut. Låt det svalna och blanda under tiden den lättvispade grädden med philadelphiaost och rivet citronskal. Krossa kakorna lite och varva sedan lingonen, kaksmulorna och philadelphiakrämen i glas eller burkar som du vill servera ur.

Snabba bärkakan

100 g smör
2 dl socker, byt gärna ut 1 dl mot farinsocker för fylligare smak
1 dl vetemjöl
1 dl hasselnötsmjöl eller ytterligare 1 dl vetemjöl om du vill utesluta nötter
2 ägg
2 dl bär tex. blåbär, hallon, vinbär, krusbär

Smält smöret och tillsätt alla övriga ingredienser utom bären. Blanda väl och häll upp i en bakform med löstagbar botten. Strö över bären och grädda i ugnen 175 grader ca 15 min.

Plommontarte

Använd en stekpanna som tål ugnsvärme och smält smöret i den. Tillsätt sockret och låt det smälta och bli gyllenbrunt. Häll på sirap och pecannötterna samt plommonen och kardemumman. Låt allt karamelliseras någon minut. Lägg på ena smördegsplattan över plommonen som ett lock, pensla den med smält smör och strö över farinsocker. Lägg den andra plattan över och ställ in hela stekpannan i ugnen. Grädda i 180-200 grader till gyllenbrun ca 25 minuter. Låt tarten svalna några minuter och vänd sedan upp den på ett fat. Ät den ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde. Det går fint att byta ut plommonen mot äpple, persika eller päron.

Ingredienser:

1 msk smör
0.5 dl socker
0.5 dl ljus sirap
30 g pecannötter
6-8 plommon, halverade och kärnfria
1 tsk stött kardemumma
50 g smält smör
1 dl farinsocker
Smördeg, ska räcka till två rundlar,
ca 1 cm större än stekpannan man gör tarten i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".