De nuvarande elektroniska valsystemen anses inte hålla tillräckligt hög säkerhet. Foto: Scanpix
NORSKA VALET

Röstning över nätet i Sverige dröjer

1:30 min

I Norge kunde man i år förtidsrösta till Stortinget via internet. Men det kan dröja längre än väntat innan svenskar också kan rösta via nätet.

I Sverige kom den så kallade vallagskommittén i våras fram till att försök med e-röstning ska genomföras vid valen 2018.

Förslaget har under sommaren varit ute på remiss, och många instanser anser att 2018 är alldeles för tidigt för att införa försök med e-röstning.

Bland annat Digitaliseringskommissionen, en myndighet som arbetar för att utveckla it-frågor, och som leds av Jan Gulliksen, professor vid KTH.

– Ett röstningsförfarande är ju så otroligt viktigt. Viktigt för demokrati och för att alla människors röst ska kunna göras hörd. Så det är därför som vi tycker att man måste sätta ambitionerna något högre, i termer att man uppnår något som är säkert, någonting som är tillgängligt för alla grupper i samhället, säger han.

Även Statskontoret anser att e-röstning ligger långt bort tidsmässigt. Enligt myndigheten är det mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att säkerställa valhemligheten och utesluta otillbörlig påverkan vid e-röstning.

Post- och telestyrelsen ifrågasätter i sitt remissvar om folk över huvud taget anser sig ha behov av att kunna e-rösta.

För att komma vidare med frågan om e-röstning kan Sverige dra många slutsatser utifrån röstningen i Norge, enligt Jan Gulliksen.

– Och få en klarare och tydligare bild över vad som fungerar och vad som inte fungerar i de sammanhangen, och sedan kunna förutspå hur det här kommer fungera på ett bra sätt. Så vi inte försätter oss i en situation då man kan börja ifrågasätta röstningsresultaten, eller vilken inverkan det här har haft på demokratin.

KOMMENTERA: Vad tror du? Skulle möjligheten att rösta via nätet öka valdeltagandet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista