21-årige Filip Owesson är taggad för resan tillbaka till allsvenskan. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
ishockey

Hemvävt och hjärta nyckelord i Taif

"Alla vill offra den där hörntanden"
6:30 min

Allsvenskan har bytts mot division 1 och importerna har bytts mot hemvävt. Det är ett nytt Tingsryds AIF som ska försöka återerövra en allsvensk plats.

De tomma läktarna i Nelson garden arena väntar på att fyllas med en entusiastisk och högljudd publik. Men den här säsongen är det inte Djurgården och Troja-Ljungby som kommer på besök utan Olofström och Kallinge-Ronneby. Allsvenskan har bytts mot division 1.

– Det ska bli jätteinspirerande. Det är en ny utmaning och vi har fått ihop ett bra gäng, säger 21-årige Filip Owesson som är en av få spelare som är kvar sedan förra säsongen.

Ödesmatchen den 5:e april

Men den positiva känsla som Filip Owesson har idag fanns definitivt inte där på kvällen den femte april. Platsen var Himmelstadlundshallen i Norrköping. Tingsryd förlorade på straffar mot Vita hästen i den sista och avgörande kvalmatchen.

– Jag det var en fruktansvärd känsla. Särskilt som jag hade skadat mig i den tredje perioden och låg i omklädningsrummet under straffarna.

Klubben har städat

Därefter började en kamp i Tingsryds AIF - en kamp för att rädda den usla ekonomin och för att återta förtroendet hos publiken. En publik som sett halvhjärtade insatser från avdankade NHL-spelare utan klubbkänsla. Styrelsen och tränaren byttes ut liksom nästan hela a-laget. Importer byttes mot närodlade spelare. Hemvävt och hjärta är de två nyckelorden för klubbens omstart.

Filip Owesson tycker att skillnaden är stor jämfört med förra säsongen.

– Förra året stack folk hem direkt efter träningen men nu är vi mer som en grupp som vill hänga med varandra även utanför plan. Och på plan känns det som att alla vill offra den där lilla hörntanden.

Martin Karlsson ny tränare

21-årige Filip Owesson är en av flera egna produkter i laget som har kryddats med en del spetskompetens. Inte lika namnkunniga som förra året men värvningarna känns mer genomtänkta. Och laget leds av en bekanting för kronobergarna - den tystlåtne och lugne Martin Karlsson som var med och tog upp Troja till allsvenskan 2008.

"Vill vara med på resan tillbaka"

För Filip Owesson var valet att stanna kvar i moderklubben ganska enkelt.

– Jag ville vara kvar och ställa ordningen tillrätta igen. Man vill ju vara med på resan tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".