Bertil Svensson, Kristdemokrater i Svenska Kyrkan. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kyrkovalet 2013

Personval istället för partival i kyrkan är framtidsvisionen

1:34 min

Kristdemokrater i Svenska Kyrkan har sedan tio år tillbaka med sittt namnbyte markerat att politiska partier inte borde finnas i Svenska Kyrkan. På sikt vill de gå ännu längre. Det borde det gå att rösta på enskilda personer bara, och inte på grupperingar, säger en av kandidaterna, Bertil Svensson, till Sveriges Radio, inför kyrkovalet i helgen.

Trots att Kristdemokraterna har sitt ursprung i frikyrkorna som var en direkt reaktion mot den svenska statskyrkan, så finns det många kristdemokrater som är medlemmar i Svenska Kyrkan och är engagerade i kyrkopolitiken.

Bertil Svensson, företräder Kristdemokrater i Svenska Kyrkan, en förening som ersatte det politiska partiet Kristdemokraterna för 10 år sen, när medlemmarna inte tyckte att det politiska partiet borde vara där, men att det behövs en grupp för de med kristdemokratiska värderingar i Svenska Kyrkan.

– Vi vill gärna om en levande kyrka, där evangeliet om Jesus Kristus förkunnas och praktiseras ute i församlingarna.

Kristdemokrater i Svenska Kyrkan, som precis bytt namn igen till Kristdemokraterna i en levande kyrka, skulle egentligen allra helst vilja att vi hade ett renodlat personval istället för grupper att rösta på.

– Det finns många varianter, men just att man tar bort grupper och väljs som enskilda, precis som man gör i stora organisationer, som väljer sina förtroendevalda, det skulle man kunna göra också inom Svenska Kyrkan om man hittade ett annat system, säger Bertil Svensson.

KOMMENTERA: Kommer du att rösta i kyrkovalet? Varför/varför inte?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista