1 av 2
Foto: Maja Edsö/Sveriges Radio
2 av 2
Snart ett minne blott? Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
SMÅLAND

IKEA har slutat sälja engångsbatterier

4:27 min

Ett år efter att försäljningen av traditionella glödlampor upphörde så kan nästa omställning för de svenska hushållen ha börjat ta fart. Ett steg i att engångsbatterierna också är på väg att fasas ut är att IKEA slutat sälja den typen av batterier och erbjuder istället bara de som är laddningsbara.

– Jag tycker det är en väldigt viktig signal på många sätt. Det är inte så ofta som sådana här aktörer tar den här typen av egna initiativ, säger Lars Eklund som är handläggare vid Naturvårdsverket. Han menar att det här kan vara ett genombrott i arbetet med att gå över till laddningsbara batterier.

– Ja, det tycker jag definitivt, säger Lars Eklund.

Svenskarna är bland de bästa i världen på att lämna in använda batterier. Men att ta hand om alla batterier är komplicerat och att kunna använda samma batteri många gånger skulle minska den hanteringen rejält säger Lars Eklund:

– Det kommer bli mycket mindre avfall. Det är en smutsig och komplicerad process att ta hand om och återvinna batterier. Att i stället för att använda 4-500 engångsbatterier använda ett laddningsbart batteri 4-500 gånger, det säger sig självt att det är väldigt positivt.

Satsa på rätt laddare

För att en övergång till laddningsbara småbatterier skall ge avsett effekt gäller det för konsumenten att tänka på en del saker menar Lars Eklund. Det gäller att satsa på en laddare som slutar ladda när batteriet är fullt, annars förkortas livslängden snabbt.

Det gäller också att sköta batterierna för bästa effekt och så blir det ytterligare en eldriven apparat att sköta i hemmet. Det är viktigt att laddaren inte skall sitta i uttaget hela tiden.

– Man måste ta ur laddaren ur eluttaget när batterierna laddat klart annars drar laddaren mer energi än nödvändigt.

– Konsumenten skall se till att köpa rätt sorts laddningsbart batteri beroende på vad det skall användas till, säger Lars Eklund som tror att den förestående övergången också blir en parantes i historien.

– Långsiktigt tror jag inte batterier kommer att se ut alls som de gör idag avslutar Lars Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista