Marianne Slattegård från POSK. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kyrkovalet 2013

Vill ta bort flera av kyrkovalen

I Växjö stift ställer elva nomineringsgrupper upp i kyrkovalet. I Eftermiddag i P4 går vi igenom samtliga. Vi börjar med POSK, partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan, som är en av de som tidigt dök upp som ett alternativ till de politiska partierna. På deras agenda inför kyrkovalet står bland annat att minska antalet val, och bara ha val på lokal nivå framöver.

POSK, partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan företräder en syn på att Svenska Kyrkan ska drivas av dom som verkar inom den och är tillgängliga, och att politiker från dom traditionella partierna inte har där att göra.

I valplattformen talar POSK om att de vill att Svenska Kyrkan ska vara en brobyggare mellan olika kyrkor. Och när det gäller kyrkovalet så vill egentligen POSK ha bort dom direkta valen på nationell nivå och stiftsnivå och bara ha dom lokala valen kvar, vilket skulle minska kostnaden för kyrkovalet.

Flera av de aktiva i POSK är själva präster eller andra som jobbar i Svenska Kyrkan och dom rekryterar också medlemmar i den egna församlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista