1 av 2
Världsrekord i läsning. Idag kom det formella beviset på att Östra lugnets skola har tagit världsrekord. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
2 av 2
Världsrekordet firades med tårta. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
Växjö

Rekord i läsning för Östra Lugnet

"Det är kul att läsa"
1:48 min

Östra Lugnets elever i Växjö har varit med och satt världsrekord i läsning. Efter att tillsammans med elever på 54 andra skolor i landet ha läst samtidigt i april i år, så blev det idag formellt att det blev ett nytt världsrekord. Platsen i Guinness rekordbok firades idag med jubel och tårta på skolan.

– Jag är jätteglad, men inte så förvånad faktiskt. Jag visste ju att vi var många som var med, säger sjätteklassaren William Bergam.

Är det viktigt att läsa tycker du?

– Ja, det tycker jag. Man kommer ju ha väldigt mycket nytta av det i framtiden. Och det är kul att läsa.

Det var 3209 elever runt om i landet som deltog i försöket till världsrekord i läsning. Tävlingen leddes från Göteborg av barnboksförfattaren Martin Widmark och bakgrunden är att forskningsrapporter runt om i Europa visat att just svenska elevers läsförmåga blir allt sämre. Med det här var alltså förhoppningen att kunna inspirera och uppmuntra barn till mer läsning. Så många elever som möjligt skulle alltså delta i en läslektion samtidigt - och idag kom det formella beskedet och diplomen som bevisar att Östra lugnets skola i Växjö var en del av världsrekordet.

Sofi Eriksson som är skolbibliotekarie var en av initiativtagarna till att Östra lugnets elever skulle delta i försöket. Hon är stolt idag.

– Som bibliotekarie är man såklart stolt. Det är jättekul¨och inspirerande för att jobba vidare, säger hon.

William Bergam är en av alla elever som firar idag.

Hur kommer du fira, kommer du läsa en bok?

– Ja, det tror jag. Och äta tårta, säger han.

Vi var på plats när världsrekordet togs

#link=360027#om du vill veta hur det var under själva världsrekordförsöket i april. Vår reporter Per Brolléus var då på plats på Östra Lugnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".