Efter kyrkomötets beslut är det från 1 november 2009 möjligt att få kyrklig samkönad vigsel. Beslutet innebär samtidigt att ingen enskild präst har skyldighet att förrätta samkönad vigsel
Kyrkovalet 2013

Tar kamp för de homosexuella

1:15 min

Frågan om samkönade äktenskap har splittrat Svenska kyrkan, även om det idag är möjligt att ingå äktenskap mellan två av samma kön. Den relativt nya nomineringsgruppen i kyrkovalet Öppen Kyrka är för att Svenska kyrkans präster ska viga par av samma kön. De står överhuvudtaget för en mer modern syn på bibeln och skiljer sig från de mer konservativa rörelserna inom kyrkan därmed.

– Vi står för jämlikhet på alla plan, jämlikhet mellan könen, att HBTQ personer inte är mindre värda än andra. Det finns en beröringsskräck inom andra grupper för de här problemen, säger Gunnar Thorbert.

Han företräder Öppen Kyrka som är stora ibland annat Göteborg  och nu kraftsamlar inför valet också i Växjö Stift, bland annat. De har mångfaldsfrågor på agendan som vi hörde och vill att Svenska kyrkans präster viger par av såväl samma som olika kön.

Efter kyrkomötets beslut är det från 1 november 2009 möjligt att få kyrklig samkönad vigsel, men beslutet innebär samtidigt att ingen enskild präst har skyldighet att förrätta en sådan vigsel.

Öppen kyrka vill underlätta för kvinnliga präster. Och talar i valplattformen om att tolka bibeln in i vårt tid för vårt tids människor. Och Öppen Kyrka vill leta upp de som idag inte kommer till kyrkan och jobba med dem.

– Kyrkan är en stor organisation, den kan betyda mycket mer för människor som idag bara tror på mobiltelefoner och skruvdragare, säger Gunnar Thorbert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista